ANNONS

Sådan är den äkta Lidingöbon

Linnéa Meiton, här på promenad med dottern Sophia i vagnen och sina två labradorer, blir inte förvånad när hon får höra att Vera, Alexander, Axel och William är vanliga namn på små barn. Det märks på förskolan där hon jobbar. ”Vi har någon representant för namnen på alla våra tre avdelningar”, säger hon.
Linnéa Meiton, här på promenad med dottern Sophia i vagnen och sina två labradorer, blir inte förvånad när hon får höra att Vera, Alexander, Axel och William är vanliga namn på små barn. Det märks på förskolan där hon jobbar. ”Vi har någon representant för namnen på alla våra tre avdelningar”, säger hon.
Har du i snitt 307 849kronor i årsinkomst, fick ditt första barn som 31-åring, kör en Volvo och gillar Lena Anderssons böcker? Ja, då är du ett perfekt exempel på en genomsnittlig Lidingöbo.
ANNONS

Lidingö

Den typiske Lidingöbon heter Anna eller Karl. Och gärna Eriksson i efternamn.

Har man dessutom ett nyfött barn som heter Alice, Vera, Alexander, Axel eller William, så passar man extra bra in i medelmallen.

I övrigt har man det rätt bra ställt, tjänar hyggligt, motionerar måttligt och läser gärna Lena Anderssons ”Utan personligt ansvar”, på sin fritid, vilket är den mest utlånade skönlitterära boken på ön för tillfället.

Vanligaste hundrasen på ön är en labrador retriever. 99 av öns totalt 1 099 hundar som finns registrerade hos Svenska kennelklubben är just labradorer.

Två av dem tillhör Linnéa Meiton, som också är instruktör i Lidingö Brukshundklubb.

– Jag har jaktlabradorer, och jag ser så många av dem här, så det förvånar mig inte att de är vanligast. Det har funnits två uppfödare av labradorer på ön, nu är bara en kvar, men jag tror att det kan ha påverkat, säger hon.

Att Lidingöborna är ett hundälskade folk märks, i dag har var 40:e boende på ön en hund. i Stockholms stad har var 67:e person en hund.

– Våra kurser på brukshundklubben är nästan alltid överfulla, förra vintern kom väldigt många med taxvalpar på kurserna, vilka nästan försvann helt i den djupa snön, det såg komiskt ut.

ANNONS

Linnéa är en typisk Lidingöbo även i ett annat avseende. Hon var 31 år när hon fick sitt första barn, precis som medelåldern är för förstföderskor i kommunen. I dag har dottern Sophia hunnit bli tre månader gammal.

– Jag brukar skämta om att jag är så ”medel”, medellängd, medelvikt och nu även åldersmässigt. Jag trodde faktiskt att medelåldern för att få första barnet låg högre, runt 35 år.

Linnéa flyttade in till stan som 18-åring men är nu tillbaka igen i ett hus som hon och sambon hyr av Linnéas mamma.

– Jag tror att även det är ganska typiskt, att många som växt upp här flyttar tillbaka när de bildar familj.

Hur tror du att den stereotypa Lidingöbon ser ut?

– Jag tror att personen gillar friluftsliv, har en hund, är lite äldre, runt 45 år, jobbar med något akademiskt yrke som advokat eller läkare, har det ganska gott ställt och bor i en villa, ja det är nog mycket ”Volvo, villa, vovve”. Jag tycker dock inte att det stämmer helt utan att här är en stor blandning på folk, vilket också är det jag gillar. Det kan vara lätt att glömma bort att alla inte är så privilegierade.

Linnéas gissning stämmer ganska väl, medelåldern i kommunen ligger på 41,2 år och medelinkomsten låg 2013 på 307 849 kronor per år, vilket är 59 159 kronor mer än genomsnittet i Sverige.

Men yrkesmässigt dominerar vård- och omsorgsyrken bland både män och kvinnor.

Fakta

Lidingö i siffror

Befolkning: 45 465 (31 december 2014).

Medelålder: män: 39,6 år, kvinnor: 42,6 år (31 december 2014).

Medellivslängd: kvinnor: 85,2 år, män: 81,7 år. Något äldre än genomsnittet i Sverige.

Vanligaste hundrasen 2015: labrador retriever, följt av golden retriever, tax, bichon havanais och lagotto romagnolo.

Vanligaste yrke 2013: vård- och omsorgspersonal (gäller både män och kvinnor).

Mest sålt på Blocket under 2015: bord och stolar, bilar, kläder, soffor.

Mest utlånade bok på Lidingö stadsbibliotek under 2015: barnboken ”Röda spår” av Katarina Genar, som lånades ut 148 gånger. Mest utlånade skönlitterära boken 2015 var ”Utan personligt ansvar” av Lena Andersson med 144 lån.

Medianinkomst: 307 849 kronor per år (2013)

Medelålder: 41,2 år.

Arbetslöshet: 3,5 procent.

Vanligaste bilmärken 2015: Volvo: 3 294 stycken, Volkswagen: 2 346 stycken och BMW: 1 702 stycken.

Bostadspriser i snitt: bostadsrätt: 52 125 kr/kvm, villa: 64 448 kr/kvm (perioden augusti 2015 till oktober 2015.

Andel av befolkningen som har minst 3 års högskoleutbildning: 45 procent.

Vanligaste namnet för nyfödda 2014: flickor: Alice och Vera (5 av vardera), pojkar: Alexander, Axel och William (9 av vardera).

Vanligaste tilltalsnamnet i befolkningen 31 december 2014: kvinnor: Anna, 721 personer. Män: Karl, 527 personer.

Vanligaste efternamnet i befolkningen 31 december 2014: Eriksson, 505 personer.

Vanligaste intressen: Längdskidåkning, utförsåkning, segling, golf, teater, konst, astrologi, teater.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.