”Jag vill inte se sådan personal i skolan”

sätraskolan
Flera pedagoger vittnar om rasism som förekommer bland personal på Sätraskolan.
Bo Andersson, grundskolechef i Skärholmen, är bestört över uppgifterna om att pedagoger i Sätraskolan använder rasistiska kommentarer.
– Jag vill inte se den typen av personal i våra skolor, säger han.

Bo Andersson har följt Sätraskolan på nära håll under sina sex och ett halvt år som grundskolechef. Sedan Margareta Forsman blev rektor 2014 har skolan haft en ”remarkabel utveckling”, menar han.

– Jag har sett vilken vändning skolan gjort under hennes ledarskap. Jag vet ingen rektor som jobbat så konsekvent med elevhälsa. Hon arbetar också konsekvent med vilka förhållningssätt pedagoger ska ha i sitt arbete med eleverna. Det har gjorts ett stort arbete, säger han.

När han får höra att pedagoger på skolan, trots detta, slänger rasistiska uttryck omkring sig blir han bestört.

– Det är både bra och dåligt att du har fått reda på det här. De borde först ha gått till sin rektor. Hon måste ju få en chans att agera, och få de här pedagogerna att bättra sig. Gör de inte det kan de inte vara kvar. Jag vill inte se den typen av personal i våra skolor, säger Bo Andersson.

Flera av pedagogerna har berättat för Mitt i att de rapporterat missförhållanden till skolans ledning, men rektorn hävdar att de inte gjort det. Det kommenterar inte Bo Andersson.

– Skolan har gjort en stor, positiv vändning under de senaste åren, det är den stora bilden. Sedan kan personalen ändå göra fel saker. Och sådant här får självklart inte förekomma.