Saftig kanelbomb bäst i test

Elias Sarraf på Droppens konditori visar stolt upp en plåt med nybakta vinnarbullar.
Elias Sarraf på Droppens konditori visar stolt upp en plåt med nybakta vinnarbullar.
Tung, saftig, smörig, glansig, välsockrad och rejält fylld med kanel och kardemumma – sådan är vinnarbullen i Lokaltidningen Mitt i:s kanel­bulletest.

– En insmickrande bulle som bjuder på allt det man vill ha, säger en jurymedlem.

Macaroner och cupcakes i all ära, men hittills har inget nytt tillskott på kakfatet lyckats peta bort kanelbullen som Sveriges fika nummer ett. Förklaringen stavas nostalgi, och vill man lyckas med bakningen inför Kanelbullens dag på fredag bör man söka sig bakåt i tiden.

– Det viktigaste när man bakar är att man frågar sin mormor eller farmor, för de gör de godaste bullarna, sådana som man älskade som barn och som är fyllda med minnen, säger Solnas bakdrottning Elin Werjefelt, känd från Hela Sverige bakar på Sjuan.

Själv bakar hon sina bullar lite större, med tunt utkavlad deg som strös rikligt med smör, kanel och socker, och sedan snurras i flera flera varv.

– Det ska vara många lager i en bulle, säger Elin, som utan att tveka menar att man absolut får äta bara mitten på bullen.

– Det gör jag alltid, och jag snor mitten på min makes också, tillägger hon.

Lustigt nog har ingen av kanelbullarna i Mitt i:s bulltest den traditionella snurrformen.

– Den genomgående formen verkar vara snäckor, konstaterar en jurymedlem.

Med god aptit hugger smakpanelen in i degberget. Det luktas, smulas, smackas och kläms om vartannat. Alla är mycket bestämda om hur en ”äkta” kanelbulle ska smaka.

– Den ska vara saftig, med mycket fyllning.

– Ja, den får absolut inte vara torr. Men jag gillar inte degiga buller heller, de smakar jäst, säger en annan.

Till slut står dock en överlägsen segrare kvar i blindtestet. Det visar sig vara 15-kronorsbullen från Droppens konditori som charmade juryn med sin generösa hembaktkänsla.

– En insmickrande bulle som bjuder på allt det man vill ha, konstaterar en jurymedlem.

På Droppens blir man mycket förvånade, men stolta, över vinsten.

– Det är oerhört roligt! Vi blev glatt förvånade eftersom vi blivit framröstade med bästa semlan innan, men bästa kanelbullen hade vi inte tänkt på, säger en glad Maria Nano.

Fakta

Så här tyckte panelen om årets kanelbullar

5. Bullens

Ankdamms- gatan 36

Solna

Pris: 16 kronor.

Betyg: 2

Omdöme: ”Bra kardemummaton, men för lite kanel. Degen är lite limpig, och jästig. För mycket bröd i förhållande till fyllningen.”

2. Balders bröd

Solna centrum

Pris: 19 kronor.

Betyg: 3

Omdöme: ”Den klart snyggaste bullen, om än lite torr. Luftig deg. Mycket smörsmak och socker, men man vill ha mer kanelfyllning.”

1. Droppens

Tulegatan 2

Sundbyberg

Pris: 15 kronor.

Betyg: 4,5

Omdöme: ”Oj, så saftig! Smakar hembakt och är smörig och smakrik. Fint penslad! Är något mindre än de andra, men tyngre.”

3. Passion

Landsvägen 45 Sundbyberg

Pris: 20 kronor.

Betyg: 2,5

Omdöme: Väl- ­sockrad och vacker bulle, men känns inte riktigt färdigbakad? Lite besk eftersmak. Bullen vill mer än den kan.”

3. Boulevard

Esplanaden 17 Sundbyberg

Pris: 15 kronor.

Betyg: 2,5

Omdöme: ”En skyltfönsterbulle – vacker! Söt men torr deg. Lite för försiktigt kryddad fyllning, vilket gör den trist.”