Säg adjö till de gamla centrumen

Efter ett halvt sekel har det här huset gjort sitt på torget vid Brunskogsbacken. Familjebostäder som vill ersätta det med bostäder och förskola.
Efter ett halvt sekel har det här huset gjort sitt på torget vid Brunskogsbacken. Familjebostäder som vill ersätta det med bostäder och förskola.
Christoffer Ngai och Torbjörn Gustavsson i Kornboden måste leta ny lokal.
Christoffer Ngai och Torbjörn Gustavsson i Kornboden måste leta ny lokal.
Många runt Sunneplan vill kunna göra sina ärenden lokalt.
Många runt Sunneplan vill kunna göra sina ärenden lokalt.
När framtidens Farsta växer fram finns ingen plats för de gamla kvarterscentrumen.

Längorna med småbutiker på Sunneplan och Brunskogsbacken kan vara ersatta med bostäder om bara några år.

De låga butiksbyggnaderna runt det lilla torget på Brunskogsbacken byggdes 1961. Länge fungerade de som Farsta strands centrum. Idag är det betydligt mer stillsamt – så stillsamt att ägaren Familjebostäders vill riva ett av husen och ersätta det med bostäder.

– Det är torget vid tunnelbanan som är Farsta strands centrum nu. Vi har haft svårt att hyra ut de här lokalerna och ser ett behov av en förändring, säger Pia Ninche vid Familjebostäder.

I det aktuella huset finns kyrkans second hand Kornboden, liksom en tatuerarare och en mindre förening. När Mitt i Farstas reporter besöker torget har ingen av dem öppet. Men bakom gallret på Kornboden lyser det och jag får komma in och ta en kaffe med Torbjörn Gustavsson och Christoffer Ngai som fixar bland alla prylar.

– Det här är inte bara en butik, det är den lokala mötesplatsen i området. Det är många som kommer hit och fyndar och fikar. Risken med att ta bort den här typen av verksamhet är att stadsdelen börjar kännas lite bortglömd, säger Torbjörn Gustavsson, arbetsledare och diakon.

Ute på torget får han medhåll av Feredun Sakha, 58.

– Det är en viktig plats i det här kvarteret. Vi behöver den, vi behöver inte fler höghus, säger han med eftertryck.

Lokalerna på Sunneplan några kilometer norrut går en liknande framtid till mötes. Den murriga längan från 1958 rymmer en körskola, en livsmedelsbutik, en frisör, en restaurang och en second hand. Nu menar Familjebostäder att huset är redo att bli mat åt grävskoporna.

– Är det sant? Jag brukar handla i butiken här. Det är skönt att inte alltid behöva gå till Farsta centrum, säger Veronica Johansson-Rova, 37.

Walid Katan, 60, har ägt Sunneplans livs i tolv år. Han har drömt om att en av hans söner ska ta över och driva den vidare. Byggplanerna sätter stopp för det.

– Det är ett stort problem för mig. Och det är synd för kunderna här i området. Jag har arabiska kunder, israeliska kuner, polska kunder. Det går bra för butiken och läget är perfekt, säger han.

Familjebostäder lovar visserligen att det ska bli lokaler i botten på de nya bostadshusen. Men Walid Katan avfärdar tanken på att kunna vara kvar.

– Nu betalar jag 28 000 kronor i hyra. Om jag ska flytta in i en nybyggd lokal kommer det att kosta 50-60 000. Det har jag inte råd med, säger han.

Pia Ninche bekräftar att hyran lär höjas i nya lokaler.

– Det är svårt att säga något annat. Men då blir det också en helt annan standard.

Hur ser du på risken att det flyttar in mäklarfirmor istället för butiker?

– Jag vågar inte säga än vilka som kommer att flytta in, det beror ju på vilka som vill hyra. Men vår förhoppning är att de nya lokalerna ska fylla samma behov som finns idag, med närservice till de som bor i området.

FAKTA: Byggplanerna

Sunneplan: Hela butikslängan rivs och ersätts av hus i 4-5 våningar med upp till 90 lägenheter.

Brunskogsbacken: Ett av de två torghusen rivs och ersätts med ett hus med 28 lägenheter och förskola.

I torsdags godkändes start-pm för projekten. Rivning kan ske först när detaljplanen är godkänd, vilket blir tidigast i början av 2017. Innan dess blir det samråd där boende kan tycka till.

Källa: Stadsbyggnadskontoret