Säg ja på ”heligt” datum

Michael Öjermo, kyrkoherde i Tyresö församling, hoppas att drop in-dagen den 12 december ska locka de par som vill gifta sig, men inte orkar ordna med bröllopsfesten.
Michael Öjermo, kyrkoherde i Tyresö församling, hoppas att drop in-dagen den 12 december ska locka de par som vill gifta sig, men inte orkar ordna med bröllopsfesten.
Föreställningar om det perfekta bröllopet med fin middag, dyr lokal och påkostad brudklänning kan bli en hämsko för många giftaslystna par. Och kanske blir bröllopet aldrig av.

Det vill Tyresö församling ändra på genom att erbjuda drop-in-vigslar det mystiskt klingande bröllopsdatumet 121212.

– Den här typen av datum har varit populära den senaste tiden, men nu är sista chansen. Det blir ju inget 131313, säger kyrkoherde Michael Öjermo och tillägger att bröllopsdagen blir väldigt lätt att komma ihåg.

Talmystik är ingenting främmande inom kristendomen även om Svenska kyrkan i dag inte gör så stor sak av den.

Talet tolv är ett heligt tal som symboliserar Jesus lärljungar. Även talet tre är heligt, så tre tolvor i rad är inte dumt i ett kristet sammanhang.

– I Bibeln finns massor av talmystik, inte minst i gamla testamentet, berättar Michael Öjermo medan han tänder de två altarljusen i Bollmoradalens kyrkosal inför adventssamlingen med en skolklass som är på besök. Alltid två, fyra eller sex ljus beroende på hur högtidlig dagen är.

Men att Tyresö församling nu håller öppet hus för alla som vill spontangifta sig den 12 december är mest en rolig anledning för att få par som annars skulle skjuta upp eller strunta i bröllopet att nu ta steget – utan några prestationskrav.

Även drop-in-dop kommer att erbjudas samma dag.

Enligt Michael Öjermo har bilden av hur en vigsel i Svenska kyrkan ska gå till för många blivit synonym med prinsessbröllopet – storstilat och påkostat. Men det finns också par som vill ha det enkelt, och de kanske drar sig för att de känner krav på sig utifrån.

– Vi hoppas nå dem som tänkt gifta sig men inte orkar ordna med bröllopsfesten. Det här med klänning och fest upptar ganska mycket tid för många, men det finns också ett allvar med att gifta sig, säger Michael Öjermo som vid två tillfällen har vigt par som tagit steget först då den ena hälften legat på dödsbädden.

Hur många som kommer att nappa på erbjudandet är oklart. Och det är en av utmaningarna när allt ska planeras. Hur många tårtor ska köpas in? Blir det över eller räcker de inte till?

– Det kan ju hända att ingen kommer också, säger Michael Öjermo.

Han betonar att evenemanget inte är någon desperat åtgärd för att råda bot på ett underskott av gifta par. Det är redan populärt att gifta sig i Tyresö, med cirka 80 vigslar per år. Och antalet giftermål i Sverige har ökat på senare år.

Portarna kommer att hållas öppna mellan klockan 11 och 19 i Bollmoradalens kyrka, Trollbäckens kyrka och Tyresö kyrka den 12 december.

Det enda som krävs inför giftermålet är en så kallad hindersprövning från Skatteverket samt id-kort.

Fakta

Rekordåret 1989

Varje år vigs cirka 50 000 par i Sverige.

Antalet giftermål i Sverige har ökat sedan slutet av 1990-talet.

Rekordåret för giftermål var dock 1989 då nästan 110 000 par gifte sig.

Av Sveriges 9,5 miljoner invånare var 3,2 miljoner gifta vid senaste årsskiftet, 2011/2012.Källa: SCB