ANNONS

Såg tjuv vid sitt hus – polisen kom inte

Förra året prioriterade polisen i snitt bort utryckningar till Värmdö var fjär­- de dag. En av dem som fick kalla handen är familjen Dahl.

Trots att de hade tjuvar utanför huset fick de nej.
ANNONS

Niklas Dahl, hans fru och deras två barn drabbades av inbrott när de var bortresta i juli förra året. Tjuvarna stal bland annat en led-tv och nycklar till familjens bil. En månad senare kom två män tillbaka för att hämta bilen, men då var motorlåset utbytt. Niklas Dahl och hans fru väcktes av att tjuvarna försökte få igång bilen.

– Vi ringde polisen flera gånger, men de sa att de inte hade någon ledig bil, berättar han.

– Man tror ju inte att det ska vara så. Särskilt inte som vi har haft inbrott här tidigare. Polisen hade ju bara behövt spärra av den lilla vägen som leder till vårt hus.

Niklas stulna tv kunde senare kopplas till en tjuv som nyligen fälldes för bland annat flera grova stölder, rån och övergrepp i rättssak. Flera av brotten skedde bara några veckor efter att han förgäves larmat polisen.

Niklas Dahls granne Scott Lakey, som bevittnade bilstöldsförsöket från vägen, larmade också polisen tillsammans med ytterligare en granne

– Vi jagade tjuvarna med bil och såg senare två misstänkta personer vid Ica Stavsnäs. Det är fruktansvärt att polisen inte kan komma. Som det är nu är det fritt fram att göra inbrott här.

Förra året prioriterade länskommunikationscentralen bort 84 larm från Värmdö. Av dem handlade tio om pågående stölder ell­er inbrott hos privatpersoner.

Polinspektör Per Koziel, som jobbar med personalplanering på Nackapolisen, menar dock att det här inte är unikt för Värmdö.

– Vi åker naturligtvis på allt vi kan, men vi har begränsade resurser. Har vi en pågående misshandel går det före. Vi skulle behöva fler poliser och fler radiobilar, men det är statsmakten som bestämmer.

ANNONS

Ett dilemma, enligt Per Koziel, är att poliserna som jobbar med utryckning är skyldiga att avrapportera och att det tar tid.

– Om en polis kommer in med en gripen person måste det rapporteras och då kan inte den polisen användas.

Fakta

Anmälning utan utryckning 2011

Vanligaste anmälningarna i Värmdö 2011 som polisen prioriterade bort:

Skadat/dött djur: 3

Fylleri: 3

Ofog barn/ungdom: 3

Misshandel/bråk: 5

Skadegörelse: 6

Stöld/inbrott: 10

Ofredande/föragelseväckande beteende: 13

Kontroll av misstänkt fordon: 26

Källa: Nackapolisen