ANNONS

Saga Berlin dömdes för graffiti – målet tas om i hovrätten

Saga Berlin åtalas för grov skadegörelse efter att Hägerstensbadet spraymålades 2016.
Saga Berlin dömdes att betala 280 860 kronor i skadestånd till Stockholms stad.
Saga Berlin dömdes i Svea hovrätt för grov skadegörelse efter att ha medverkat när en bassäng på Hägerstensbadet målades med graffiti.
Nu har Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd och målet ska prövas på nytt i hovrätten.
ANNONS

I maj 2019 dömde Svea hovrätt konstnären Saga Berlin för grov skadegörelse för att ha planerat och dokumenterat när en tom bassäng på Hägerstensbadet målades med graffiti 2016. Hon dömdes till villkorlig dom, 70 dagsböter á 50 kronor, samt skadestånd till Stockholm stad på 280 860 kronor och 800 kronor till Brottsofferfonden.

2016 klottrades en tom bassäng på Hägerstensbadet ner med röd färg.

Bassängen på Hägerstensbadet. Foto: Polisen

Hovrätten slog fast domen från Södertörns tingsrätt utan en ny huvudförhandling, trots att Saga Berlin hade begärt en ny huvudförhandling, och i juni 2019 överklagade hon till Högsta domstolen.

Saga Berlin överklagar graffitidom till Högsta domstolen

Fel att inte ha en förhandling

Nu har Högsta domstolen slagit fast att det var fel av hovrätten att avgöra målet utan en huvudförhandling och att målet därför ska prövas på nytt i hovrätten.

”Hovrättens handläggning har utgjort ett sådant rättegångsfel att domen ska undanröjas och målet återförvisas till hovrätten för ny behandling.”, skriver Högsta domstolen i sitt beslut.

Saga Berlin har hela tiden hävdat att graffitin var ett konstprojekt, att hon inte har haft för avsikt att skada bassängen och att hon hade planerat för att sanera bassängen.

ANNONS

Hon har yrkat på att skadeståndet ska minskas, jämkas eller tas bort helt, med tanke på hennes ekonomiska förutsättningar efter att ha skadats i terrordådet på Drottninggatan 2017.

– Högsta domstolens beslut om återförvisning är givetvis oerhört glädjande för försvaret och vi ser det som en delseger. Vi kommer att se över målet på nytt och eventuellt åberopa ytterligare bevisning vid den kommande huvudförhandlingen, skriver Saga Berlins advokat Matilda Bergström i en kommentar till Mitt i.

Som Mitt i har tidigare berättat startades insamlingen #backaSaga för att betala konstnärens skadestånd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.