Från sågad i Idol till finalplats i Talang

Emanuel Bagge har fullt upp efter succén i Talang.
Emanuel Bagge har fullt upp efter succén i Talang.
Emanuel Bagge.
Emanuel Bagge.
För elva år sedan sökte Tranebergsbon Emanuel Bagge till Idol. Då blev han "sågad vid knäskålarna" av Kishti och Swartling. Men det går bra nu. I årets upplaga av Talang kom han ända till finalen.
– Det ringer folk hela tiden. Jag har blivit kontaktad av flera bolag som vill släppa min kommande skiva – det blir en balladplatta, säger Emanuel Bagge.

La Gayla Frasier ställde sig upp i en stående ovation. Kakan Hermansson och Alexander Bard hakade på – och publiken.

Tranebergsbon Emanuel Bagge, 27, hade precis sjungit en lugn version av Whitney Houstons ”How will I know” i tv-programmet Talang.

– Man har ju hört sin familj säga att man är duktig, men att höra det från dem och från publiken…då förstod jag att jag kanske är bra på riktigt, säger Emanuel Bagge.

Programledaren Pär Lernström med världsmästaren i minne, Yanjaa Wintersoul, och Emanuel Bagge.

Och även i kommande avsnitt fick Emanuel inte bara stöd från juryn utan även från tittarna hemma i tv-soffan. Han blev framröstad ända till finalen förra helgen. Men där fick 17-årige sångaren Ibrahim Nasrullayev ställa sig på guldpallen.

Men Emanuel Bagge hänger inte läpp.

 – Det händer massor kan jag ju säga, det ringer folk hela tiden. Jag har blivit kontaktad av flera bolag som vill släppa min kommande skiva – det blir en balladplatta, säger Emanuel Bagge.

”Sommarturnén fylls på successivt”

Och i sommar blir det turné.

– Sommarturnén fylls på successivt, jag har inte behövt jaga förfrågningar, säger talangen.

En annan stor lättnad för Emanuel är att han har fått det svart på vitt – det är musiken han ska hålla på med. Han har tidigare jobbat som danslärare i Kramfors, men flyttade ner till Bromma förra året och började jobba som coach på artistskolan We R Singers i Vinsta, Vällingby.

– Det är ingenting som jag har gett upp, det ger mig min grundlön, men möjliggör ändå att jag kan åka runt och giga, säger Emanuel.

Och eleverna på We R Singers har blivit imponerade av Emanuels insats i tv.

– De är lite star struck, de är mer nervösa inför mig nu än tidigare, säger Emanuel och skrattar.

– Men att få den här fokusen och bli en inspirationskälla för dem på ett nytt plan är jätteroligt. Och de har så många åsikter om mina framträdanden, säger Emanuel Bagge.

”Då blev jag sågad vid knäskålarna!”

För elva år sedan sökte Emanuel till ett annat liknande program – andra säsongen av Idol.

– Då satt ju Kishti och Swartling i juryn. Då blev jag sågad vid knäskålarna! Men när jag har sett min audition i efterhand så såg jag att även om jag sjöng rent så var det inte naturligt, jag var inte artistisk för fem öre. Sedan dess har jag testat allt, jag har utbildat mig till musikalartist och testat allt från 56 olika dansstilar till klassisk opera.

”Det känns skönt efter allt slit att till slut ha hittat rätt väg”

Att Emanuel hittat till sin egen stil tror han bidrog till succén i programmet Talang, över ett decennium senare. Han kallar den singer songwriter-inspirerad.

– Det känns så skönt efter allt slit att jag till slut att jag har hittat rätt väg att gå, säger han.

Fakta

Fler västerortstalanger som tävlade

The Unruly Movement

The Unruly Movement

Dancehall- och afrobeat-grupp med medlemmar från bland annat Järva gick vidare till semin, men där stannade resan. Vid ett framträdande passade gruppens talesperson Imenella Mohamed från Tensta på att framföra ett statement:

”Det vi vill säga med vår dans är egentligen att människor som bor i förorten är mer än det man får se i media och vi vill lyfta upp våra talanger och det finns så mycket talanger i förorten och vi är en av dem.”

– För oss i Unruly är mycket som händer, vi hade en föreställning på Dansens hus med fyra dansare från Unruly GANG. Den spelades vid fyra tillfällen och vart slutsåld alla fyra gångerna. Jag jobbar på Kulturhuset i Vällingby just med en föreställning som heter Svaret, säger Imenella Mohamed.

Blackout Empire

Också en dansgrupp med fokus på stilen dancehall som kom till en av semifinalerna. Koreografen Binta Blackout, som bor i Jordbro, har undervisat i dansstilen dancehall varje lördag på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby det senaste året– och visst har Vällingby centrum setts i tv-rutan när TV4 intervjuat gruppen.

Även Blackout Empire har framfört ett budskap genom tävlingen.

– Vi har fått väldigt bra respons och jag tror att folk gillar vårt budskap. Vi uppmanar framför allt tjejer från olika orter att våga ta plats, våga vara sig själva och att man verkligen ska älska sig själv. Man ska ha på sig det man vill, och är det en kort kjol på sommaren ska du självklart ha det och vill du ha en vinterjacka mitt på sommaren så kan du ha det, säger Binta Blackout, som utlovar shower i Vällingby framöver och att danskurserna är tillbaka till hösten.

Källa: Foto: TV4