Här sågar brandkåren upp taket hos grannen

Räddningstjänsten sågar hål i granntaket för att förhindra spridningen av branden.
Räddningstjänsten sågar hål i granntaket för att förhindra spridningen av branden.
Räddningstjänsten har vid lunchtid fortfarande inte full kontroll över branden. En insats är att såga hål i plåttaket till grannfastigheten, men arbetet förenklas inte direkt av en vattenläcka som uppstått i marken.

– Vi jobbar på alla fronter för att förhindra att branden sprider sig. Det ryker och brinner fortfarande, men inte i samma omfattning, säger Mats Kero, pressbefäl hos Storstockholms brandförsvar.

Ännu har ingen eld spridit sig från den brinnande byggnaden på Jakobsbergsgatan 6, men däremot har brandrök tagit sig in i närliggande fastigheter.

Något som gör att räddningstjänsten nu sågar hål i taket på grannfastigheten på Biblioteksgatan 11.

– Vi gör hål i taket för att vädra ut de heta brandgaserna som spridit sig, säger Mats Kero.

Sipprar upp vatten på gatan

Samtidigt har en vattenläcka uppstått i marken som gör att vatten sipprar upp genom gatstenarna. Vattnet kommer från samma system som räddningstjänsten använder sig av i släckningsarbetet, men än finns inga indikationer på att läckan försvårar arbetet.

– Det är fortfarande tryck i slangarna, och jag har inte hört något om att läckan ska påverka. Men Stockholm vatten och avfall är i alla fall informerade.

Avspärrningarna kring branden är fortfarande intakta. Därtill har räddningstjänsten – i väntan på ett eventuellt ras – tagit beslutet att evakuera två närliggande fastigheter mitt emot branden.

– Om det rasar byggmaterial och annat falla över de närliggande byggnaderna, säger Mats Kero.

Det adresser som är evakuerade är: Biblioteksgatan 10-12 och 14-17 samt Jakobsbergsgatan 7-9, meddelar polisen, som assisterar räddningsarbetet.