Idén om att bygga bostäder på de vidsträckta ytorna på Ladugårdsgärde luftas med jämna mellanrum av tankesmedjor, ungdomsförbund och studentorganisationer.
Senast var det liberala Timbro som presenterade en vision om ett Manhattan mellan tv-huset och Kaknäs.
– När man spelar ut kortet biologisk mångfald underkänner man alla andra värden – i det här fallet skulle man kunna bygga bostäder för 50 000 människor, sa Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch i en tidigare intervju med Mitt i.
Förslaget har väckt starka känslor.
Även om det finns stora formella hinder för att bygga inom Nationalstadsparkens gränser menar Richard Murray, ordförande i Förbundet för Ekoparken, att det är viktigt att ta debatten.
– Det har gjorts intrång i parken tidigare så vi måste mobilisera motstånd. Att Timbro inte begriper hur viktigt det är med grönområden i städer – det är ju vad hela världen håller på med just nu, säger han på telefon i en paus under konferensen Future Green City i Utrecht.
Precis som i fjällen
Marken i fråga ägs av staten och omfattas av den Kungliga dispositionsrätten. Upplägget bygger på en överenskommelse mellan riksdagen och kungen år 1809, och så sent som 1995 bekräftade Riksdagen den markanvändningen genom att inrätta Nationalstadsparken, uppger Magnus Andersson, slottsfogde på Kungliga Djurgårdsförvaltningen.
– En av poängerna med Nationalstadsparken är att man en gång för alla bestämt att det här området är fredat för framtiden, precis som nationalparkerna i fjällen och runt kusterna.
Ladugårdsgärdet – en "gräsöken" enligt Timbro.
Johan Sjölund
Magnus Andersson menar att det inte är tillgången på mark som hindrar bostadsbyggandet i Stockholm just nu.
– Men tids nog blir det fart på byggandet igen och ju mer som byggs, desto mer värdefulla blir grönområden som Gärdet.
Inget stöd i stadshuset
I stadshuset bekräftar de stora partierna på var sin sida av blockgränsen att det, precis som Fredrik Kopsch förutsåg, inte finns något politiskt stöd för idén just nu.
– Det är inte aktuellt för Moderaterna att bygga på Gärdet, precis som stockholmarna värnar vi nämligen stadens grönområden. Vi bör i stället fokusera på att bygga de 160 000 bostäder som redan ligger i olika planeringsfaser. Utöver det har Moderaterna exempelvis föreslagit bostäder på Östra Järvafältet, Sätra industriområde och Älvsjömässan, säger moderata oppositionsborgarrådet Christopher Fjellner (M) i en skriftlig kommentar till Mitt i.
Även stadsbyggnadsnämndens ordförande Jan Valeskog (S) avfärdar idén. Dels är Ladugårdsgärdet en viktig plats för idrott och rekreation, menar han, dels finns det gott om andra platser att bygga på.
– Vi har en bostadsbrist och har jobbat hårt för att få upp byggandet. Det finns 26 000 lägenheter i godkända detaljplaner som kan byggas när marknaden är redo. På längre sikt finns stora områden som Bromma flygplats och Älvsjömässan, men också uppe i Frihamnen och Loudden.