ANNONS

Sagohuset till salu – för 10 miljoner

På ett gammalt köpebrev som följer med huset finns både Elsas och Natanael Beskows namnteckningar.
På ett gammalt köpebrev som följer med huset finns både Elsas och Natanael Beskows namnteckningar.
Nu är Hattstugan – förlåt – Elsa Beskows hus i Djursholm till salu.

Här skrev författaren Petters och Lottas jul och flera andra barnböcker.

Pris för huset: 9,9 miljoner kronor.
ANNONS

När Lokaltidningen Mitt i kör utmed Danderydsvägen i Djursholm och letar efter nummer 105 där huset ska ligga är det inte lätt att få syn på det.

Ögonen vill fånga ett sekelskifteshus i traditionell stil men när vi kommer fram skymtar vi ett vitt funkishus bakom en lång häck vid vägen. Kan det här verkligen ha varit Elsa Beskows hus funderar vi? En fyrkantig byggnad utan någon speciell charm –åtminstone från Danderydsvägen sett.

Jo, det kan det. När vi kommer innanför dörrarna förstår vi när vi ser rummet med utsikt över den inbjudande altanen och där nedanför trädgården med äppelträd, perennrabatter och pioner från Beskows tid.

Lars Ohlsson, som själv är konstnär och bor i huset i dag berättar att han hade planer på att anlägga en stig i trädgården med motiv från Elsa Beskows sago­värld. Men planerna sjösattes aldrig.

– Tanken var att jag skulle bjuda in skolelever till en Elsa Beskow-vecka när trädgården är som vackrast.

Hit flyttade paret Natanael och Elsa Beskow 1941 för att få en modern bostad på ålderns höst. Huset var då alldeles nytt, ritat av Elsa Beskows svåger Karl Güettler vars byggnadsbeskrivning fortfarande finns kvar. Tomten hade makarna fått av kommunen som tack för en lång och tongivande gärning.

Elsa Beskow var då en berömd barnboksförfattare och hennes make Natanael Beskow bland annat en uppskattad predikant i Djursholms kapell.

De flyttade från en omodern bostad, villa Ekeliden i Djursholm, som tidigare ägts av författaren Viktor Rydberg, där de bott sedan år 1900. Det huset revs 1948.

I sitt nya hem på Danderydsvägen skrev och tecknade Elsa Beskow flera barnböcker, bland andra Petters och Lottas jul och Farbror Blås nya båt.

ANNONS

Natanael Beskow hade bibelstudier med ungdomar i stora rummet med utsikt mot trädgården. Han arbetade även som konstnär. I öppna spisen finns några gjutjärnsreliefer som han gjort och som blev över när han skapade gjutjärnsreliefer till Djursholms kapell.

Makarna avled 1953 med några månaders mellanrum och huset köptes då av en familj med fem barn. Sedan sålde de till nuvarande ägarna som tog över huset 1991. Familjen har fyra barn som växt upp i huset och nu är utflugna.

– Huset passar en barnfamilj. Skolan ligger bara några hundra meter härifrån, säger Carolina Welin Ohlsson som ska flytta från huset till en lägenhet med sin make.

Mäklaren och Danderydsbon Cecilia Theutenberg på Magnusson fastghetsmäkleri i Djursholm har fått uppdraget att sälja huset.

– Jag läste själv Elsa Beskows sagor när jag var liten. Det är verkligen jätteroligt med ett hus där det finns en historia.

Inne i huset finns en öppen spis med gjutjärnsreliefer som skapats av Natanael Beskow.

Fakta

Elsa Beskow fick sex söner

Föddes den 11 februari 1874 som Elsa Maartman på Södermalm i Stockholm.

Hon bestämde sig redan mycket tidigt att rita barnböcker när hon blev stor.w

Studerade vid Tekniska skolan, dåvarande Konstfack.

Gifte sig med predikanten Nathanael Beskow 1897. De fick sex söner.

Har skrivit och tecknat många bilderböcker bland andra Hattstugan”, ”Tant Brun, tant Grön och tant Gredelin” och Tomtebobarnen”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.