Min lokala hjälte

Sagotanten populär på dagis

Hugo, Janine, Miranda, Agnes och Hugo lyssnar spänt när Anita Lundberg läser om Mamma Mu.
Hugo, Janine, Miranda, Agnes och Hugo lyssnar spänt när Anita Lundberg läser om Mamma Mu.
Pensionärer besöker Täbys förskolor och läser sagor för barnen. Föreningen Allas barnbarn söker nu fler frivilliga.

– Barn älskar att träffa gamla människor, säger lästanten Anita Lundberg.

Hittills har 14 förskolor i Täby nappat på föreningen Allas barnbarns erbjudande att låta äldre människor läsa sagor för barnen. På Högåsens förskola har barnen Leo, Hugo, Miranda, Janine och Agnes samlats i ett rum för att lyssna när Anita Lundberg läser en saga.

– Barn behöver någon som bryr sig om dem. Sagostunderna lär barnen att ta till sig språket och en del behöver träna på att sitta still, säger Anita.

Allas barnbarn besöker förskolorna en gång i veckan. Föreningen är riksomfattande och startade som ett projekt 1999. Satsningen blev lyckad och verksamheten finns i dag i ett 70-tal kommuner.

– Verksamheten är helt ideell och inga pengar är inblandade. Vi behöver fler äldre som vill hjälpa till. Barn älskar att träffa gamla människor och som äldre är det roligt att få umgås med barn.

Den här gången läser Anita sagan ”Mamma Mu åker rutschkana” som skrivits av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist. Sagan handlar om kossan Mamma Mu som får för sig att hon vill åka i barnens rutschkana vid stranden. Eftersom kossan är för tung går ruschkanan sönder.

Men som alla andra sagor slutar också denna lyckligt.

– Barnen älskar den. Barn tycker om att höra om otroliga saker som egentligen inte går att göra, säger Anita.

Tanken med Allas barnbarn är att det ska ske ett möte mellan generationer på förskolorna. Föreningen samarbetar med biblioteken för att välja rätt böcker att läsa för barnen.

– Att välja rätt bok är viktigt. Barnen får också välja en bok var och när vi läser den får de sitta i mitt knä. Alla får göra det en gång. Rättvisa är viktigt i den här åldern.

Allas barnbarn anser att föreningen fyller en viktig funktion.

– Dagens föräldrageneration är väldigt stressad och hinner inte alltid att sätta sig ner med barnen. En del barn saknar också mor- och farföräldrar eller så bor de långt bort. Den här sagotimmen gör skillnad, säger Anita Lundberg.

Den som vill läsa sagor för barnen kan gå in på hemsidan allasbarnbarn.nu.