ANNONS

Minskad ersättning till vårdcentraler i Vallentuna/Danderyd/Täby osv…

Runt 10 miljoner kronor mindre i ersättning från landstinget kan husläkarmottagningarna i nordostkommunerna få nästa år.

Detta enligt en ny fördelningsmodell till husläkarmottagningar som landstinget beslutat om.
ANNONS

Förslaget går ut på att resurserna styrs om till patienter som har störst vårdbehov. Dessa patienter finns inte i nordostkommunerna. Här får husläkarmottagningarna kraftigt minskade ersättningar.

Mitt i har varit i kontakt med läkaren Zaklina Milenkovski på en husläkarmottagning i Näsby park som befarar att den nya ersättningsmodellen kommer att leda till sämre tillgänglighet för invånarna i regionen och kanske även till nedskärningar på mottagningarna.

Enligt en beräkning från landstinget som Mitt i tagit del av kan den nya ersättningsmodellen innebära att vårdcentraler i Vallentuna, Österåker, Vaxholm, Täby och Danderyd får runt 10 miljoner kronor mindre i ersättning nästa år om besöksmönstret på husläkarmottagningarna här ser likadana ut nästa år.

Från kommunpolitiskt håll ser man med oro på förslaget. Socialnämndens ordförande i Vallentuna, Björn Furugren Beselin, säger att öppenvård nära patienterna är viktig.

– Jag tänker på socialtjänstens kunder. Vi vill att de ska få så mycket vård på hemmaplan som möjligt. Om vården i kommunen inte fungerar kan det på sikt bli högre kostnader i stället.

På landstinget förstår man oron på husläkarmottagningarna men menar att det viktigaste är att mest resurser går till de patienter som behöver mest vård.

– Jag har stor respekt för att oron på husläkarmottagningarna. Men man ska tänka på att resurserna fördelas till dem som behöver dem bäst. Det är det den nya modellen handlar om, säger Peter Lundqvist, enhetschef på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Fakta

Såhär mycket mindre kan gå till vårdcentralerna i nordost.

Österåker: nära 3 miljoner kronor

Vaxholm: drygt 600 000 kronor

Vallentuna: drygt 800 000.

Täby nära 3,5 miljoner

Danderyd drygt 3 miljoner

Hela Roslagen cirka 10 miljoner kronor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.