Expert: ”Björnen bråkar inte med dig om du inte bråkar med den”

Didrik Vanhoenacker kan inte med säkerhet säga vad filmen visar.
Didrik Vanhoenacker kan inte med säkerhet säga vad filmen visar.
Sedan gårdagens lurviga nyhet har Mitt i:s läsare fått björnfeber.
Men hur ska man agera om man skulle stöta på Brobjörnen?
– Björnen bråkar inte med dig om du inte bråkar med björnen, säger Didrik Vanhoenacker som är jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Det var under gårdagen som Mitt i berättade om en ovanlig kvällstur i Upplands-Bro. Jonas Lif och hans kompis var ute och körde en sväng med bilen – i Rättarboda såg de båda vännerna något på en äng långt borta.

Jonas var snabb med att ta fram sin telefon för att filma. På filmen hörs Jonas diskutera med sin vän. Inledningsvis frågar de sig om det kan vara ett vildsvin, men samtidigt ser den ”fluffig ut”. Varpå båda två utbrister:

– Det där är en Björnjävel!

Hos Naturhistoriska riksmuseet är jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker inte lika säker.

– Jag kollar på filmen nu, men det är inte många pixlar man har att jobba med.

– Precis när den går över diket där, då tar den ju några steg efter att den har lämnat fältet, då får man lite den där björnlufs-känslan.

Jourhavande biolog: Kan vara björn – eller vildsvin

Men Didrik har svårt att utifrån filmen helt säker bedöma vad det är han ser.

– Jag passar nog på huruvida det här skulle kunna vara en björn eller ett vildsvin. Det är svårt med färgen också, den är ju så pass mörk så att det mycket väl skulle kunna vara ett vildsvin också.

Även om Didrik inte med säkerhet kan säga om han ser en björn eller ett vildsvin på filmen så ger han några generella råd om man skulle möta en björn på kvällspromenaden.

– Man ska alltid ha respekt för djur, du ska inte försöka ta en mobilbild på ett vilt djur från tre meter, det är ingen bra idé, oavsett om det är en björn, ett vildsvin eller en bäver.

”Björnen går inte runt och letar efter människor som den ska äta upp”

Att björn förekommer i Stockholm är mycket ovanligt. Enligt Didrik Vanhoenacker har det hänt att ”nån har gått förbi”, i övrigt minns han bara ett enstaka fall, men det var utanför Stockholmstrakten.

– Björnen går inte runt och letar efter människor som den ska äta upp, utan de olyckor som sker med björn är nästan alltid när det är en hund som har bråkat med en björn, i samband med jakt eller om någon har råkat trampa ner ett björnide.

Eller som Didrik sammanfattar det,

– Björnen bråkar inte med dig om du inte bråkar med björnen.