Min lokala hjälte

Saken är klar – Ta en sak i taget

Peter Gardiner spelar alla roller i Kulturhuset Stadsteaterns första höstföreställning En sak i taget.
Peter Gardiner spelar alla roller i Kulturhuset Stadsteaterns första höstföreställning En sak i taget.
Peter Gardiner spelar alla roller i Kulturhuset Stadsteaterns första höstföreställning En sak i taget.
Peter Gardiner spelar alla roller i Kulturhuset Stadsteaterns första höstföreställning En sak i taget.
Peter Gardiner och Birgitta Egerbladh.
Peter Gardiner och Birgitta Egerbladh.
Vad betyder egentligen saker i människors liv? Den frågan vill dansteatern ”En sak i taget” att besökarna ska fråga sig.

– Jag har alltid varit fascinerad av saker och vad de betyder för människor, säger koreografen och regissören Birgitta Egerbladh.

– Var sak har sin plats. Jag har en sak på hjärtat. Då var saken klar. En sak i taget.

Det är dansaren och skådespelaren Peter Gardiner som uttalar ordspråken som vi så många gånger hört och använt själva. Men vad betyder egentligen uttrycken? Det är det som Peter Gardiner och koreografen/regissören Birgitta Egerbladh utforskar i dansteaterföreställningen som har urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern i Trappan på lördag.

I den både humoristiska och allvarliga föreställningen spelar Peter Gardiner flera karaktärer, som han uttrycker med olika dialekter, språk och dans. Ibland är han försäljaren som försöker övertyga kunden om att konsumera.

– Rea! Skynda fynda! Tre för en! Passa på! skanderar han nästan extatiskt i en scen.

Ibland spelar han den giriga kunden som vill roffa åt sig allt på hyllan under en utförsäljning. Med ett toalettpapperspaket mellan benen och famnen full av såpa och toalettborstar tar han sig hem till hyllorna, som i sin tur står fulla av just saker. Någon plats för mer finns inte och till slut tappar han ner alla sina ”fynd” på golvet i en enda röra.

Men föreställningen är inte någon kritik mot konsumtionssamhället, utan Birgitta Egerbladh vill snarare utforska hur människor förhåller sig till saker.

– Jag har alltid varit fascinerad av saker och vad de betyder för människor, hur de påverkar våra liv. Ibland har saker sina egna uttryck, men de är också hjälpmedel i hur vi uttrycker oss, säger hon.

Men ibland kan det gå för långt.

– Vi lever i ett prylsamhälle, där vi ska bli lyckliga genom saker, säger Birgitta Egerbladh.

– Det kan bli en besatthet, ett begär. Många av oss lever i överflöd och ibland kan det bli så att man ersätter familjerelationer med saker. Det kan vara att lägga fokus på kläder eller teknikprylar eller en resa till Berlin i stället. Det händer samtidigt som allt fler pratar om att leva en avskalad livsstil, säger Peter Gardiner.

Genom föreställningen hoppas Peter Gardiner och Birgitta Egerbladh att besökaren ska ställa sig frågan hur man själv förhåller sig till saker. Har man lätt för att rensa och slänga, eller samlar man på sig allt? Men Egerbladh lägger ingen värdering i vilket förhållningssätt som är bäst. Uttrycket en sak i taget, som också är föreställningens titel, tycker Birgitta Egerbladh dock att det ligger något klokt i. Hon lägger sina nycklar, sin mobiltelefon och ett läppstift i rörig hög. Sedan separerar hon föremålen så att de syns tydligt var för sig.

– Det är som att de får ett större värde när man ser dem så här. På samma sätt mår man nog också bättre om man gör just en sak i taget, säger hon.

Fakta

Hösten på Stadsteatern

Rapkör, start den 5 september, gratis.

Föreställningen ”Hemma” av och med västerortsbor, första träff 5 september, gratis.

Dance hall-klasser, start den 10 september, gratis.

Bokmåndag med olika författare, start 12 september.

Sticknings-work shop, start 14 september, gratis.

Föreställningen ”Kicktorsken” med Alexander Salzberger, premiär 5 oktober.

Föreställningen ”Det här är min historia” med Fredrik Apollo Asplund, premiär 11 oktober.

Programmeringskursen ”Tech week”, start 31 oktober, gratis.

Dansmonologen ”Measured Moments” med Sandra Medina, premiär 9 november.

Källa: Kulturhuset Stadsteatern