ANNONS

Fyra saker som aldrig blev av under 10-talet

saker blev inte av i farsta
Planerna för Tyngdpunkt Farsta har lagts ner och det blev aldrig någon förortsbio.
Tio år är en lång tid med plats för mycket förändringar. Under 10-talet är det dock flera föreslagna saker som ännu aldrig blivit av.
ANNONS

I en artikelserie belyser Mitt i förändringar i söderort under 2010-talet . Detta är del 5 av 6: Saker som aldrig blev av


Förortsbion som aldrig kom tillbaka

Fanfaren, Farsta centrum

Mellan 1961 och 1992 hade Farsta en egen förortsbiograf – Fanfaren. Men sedan den lades ner har det inte kommit någon ny, trots stor efterfrågan från Farstaborna.

I dag är filmklubben Fanfaren – Film i Farsta det närmaste man kan komma en biograf i stadsdelen.

Filmklubben, som visar kvalitetsfilmer i Kulturskolans teatersalong, verkar i det lilla men märker av ett ökande intresse för att se biofilm.

Att biointresset ökar märks även på andra håll i söderort. Biografen Reflexen i Kärrtorp, som firade 40-årsjubileum förra året, kunde även glädja sig över ett besöksrekord. Totalt kom det över 12 000 besökare till biografen under 2017.

Bionostalgi – kolla in biograferna från förr

Intresset för bio i Farsta bara växer

ANNONS

Tyngdpunkt Farsta

Visionsbilder från Tyngdpunkt Farsta. Foto: Farsta kommun

I den äldre översiktsplanen för Stockholm ”Promenadstaden” pekades Farsta ut som en tyngdpunkt och ett programarbete startades upp. Programmet hette Tyngdpunkt Farsta.

I programmet skulle ungefär 1000 lägenheter skulle byggas på Farsta centrums parkeringar.

Tanken var att arbetet med detaljplanen skulle börja under våren 2017 men tidsplanen sprack.

Tyngdpunkt Farsta har lagts ner och ersatts av planerna i den nya översiktsplanen med Fokusområde Farsta, där ingår nya byggplanerna i Farsta centrum.

Tyngdpunkt Farsta: Nu rivs 30 campingstugor

Så blir nya Farsta

OS till Stockholm

Stockholms drömmar om OS blev stulna av Milano. Foto: Mostphotos

Invigning på Friends Arena i Solna, medaljutdelning vid slottet, skidor i Botkyrka och OS-by i Järfälla – planerna på OS i Stockholm 2026 var stora. Länge såg det ut att gå vägen när motståndare efter motståndare föll bort.

Men trots att både kronprinsessan Victoria och Peter Forsberg gjorde sitt bästa för att övertyga den internationella olympiska kommittén – och finansborgarrådet Anna König Jerlemyr (M) sjöng Abba – blev det nobben.

Vinter-OS 2026 gick till Milano-Cortina i Italien.

Det är inte första gången Sverige satsar på OS. Vi har ansökt om att få arrangera spelen hela åtta gånger innan vinter-OS 2026.

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Stockholm – Spårvagnsstaden

Spårvagn 7 mot Djurgården.

”Spårvagnen ska bli det självklara”, deklarerade politikerna. Foto: Mostphotos

I början av 2010-talet var spårvagnen stekhet. Då sågade trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) behovet av t-bana och planerade spårtrafik till såväl Hornsbergs strand som Ropsten.

Finansborgarrådet Sten Nordin (M) deklarerade i SvD att ”Spårvagnen ska bli det självklara” och några år senare föreslogs att 4:ans buss skulle bli spårväg.

Under perioden har tvärbanan visserligen förlängts till Solna men Spårväg city har bara blivit 600 meter längre. Och var är spårtaxin i Nacka? Och spårvagnarna som skulle gå i mitten av Barkarbystadens numera tomma alléer? Och spårvagnar i stället för bussar längs 4:ans linje är numera en ickefråga.

ANNONS