Höjd säkerhet vid synagogan i City

Säkerheten kring synagogan i City höjts.
Säkerheten kring synagogan i City höjts.
Judiska församlingen har höjt säkerheten vid synagogan, men vill inte ställa in någon verksamhet.
– Varje inställd aktivitet är en förlust för oss och en seger för dem som vill oss illa, säger Petra Kahn Nord på Judiska församlingen.

I helgen kastades brandbomber mot en synagoga i Göteborg och under måndagen hittades brandbomber vid ett judiskt kapell i Malmö.

– Vi förstås bestörta och tycker det är hemskt, men vi är inte förvånande, säger Petra Kahn Nord, kommunikatör på Judiska församlingen i Stockholm och fortsätter:

– Vi har sett tendenserna och märkt att retoriken har stegrats de senaste fem åren. Och vi vet att retorik ofta mynnar ut i konkreta händelser.

Fler poliser

Några attacker likt de i Malmö och Göteborg har inte skett vid synagogan intill Kungsträdgården. Men säkerheten har höjts trappvis sedan den amerikanska presidenten Donald Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad och efter attackerna i Sverige.

 – Vi har alltid hög beredskap, men vi vet att när det händer saker i Mellanöstern så kräver det mer resurser. Och kan det hända i Malmö kan det lika gärna hända här, säger Petra Kahn Nord.

Hon kan inte gå in på hur säkerheten har förhöjts från församlingens sida, men hon kan berätta att den polisiära närvaron har ökat kring synagogan.

Chanukka börjar nu

Under tisdagen börjar judiska högtiden chanuka. Att ställa in några aktiviteter har inte varit aktuellt, men synagogan säger åt församlingens medlemmar att vara försiktiga och rapportera in om man ser något misstänkt.

– Vi försöker hålla igång vår verksamhet som vanligt eftersom varje inställd aktivitet är en förlust för oss och en seger för dem som vill oss illa. Men vi vill inte inte vara dumdristiga och beslutet att inte ställa in något kan ändras om vi får ny info, säger Petra Kahn Nord.