”Säkerheten i cykelgaraget måste skärpas”

Cykelgaraget i Älvsjö byggdes som ett säkert ställe att lämna cykeln i. Men det har blivit tvärtom.
Cykelgaraget i Älvsjö byggdes som ett säkert ställe att lämna cykeln i. Men det har blivit tvärtom.
Stölderna i Älvsjös cykelgarage fortsätter.

Nu kräver Patrik Silverudd (L) att säkerheten skärps.

– Till det nya cykelgaraget vid Odenplan krävs nyckel för att komma in. Det kanske skulle vara en lösning även i Älvsjö, säger han.

Lokaltidningen Mitt i har flera gånger rapporterat om stöldproblemen i Älvsjös cykelgarage. Och problemen fortsätter, enligt Patrik Silverudd (L), ledamot i trafiknämnden.

– Jag har blivit kontaktad av cykelpendlande Älvsjöbor som säger att de aldrig skulle våga ställa cykeln i garaget. Om stölderna fortsätter som de har gjort måste man försöka få fram en säkrare parkering, säger Patrik Silverudd, som gjort en skrivelse om detta till trafiknämnden.

För ett par månader installerades cykelboxar i Älvsjös cykelgarage. Där kan man låsa in sin cykel för en hundralapp i månaden. Men boxarna är hittills bara tre till antalet, i ett cykelgarage tillhörande Sveriges femte största järnvägsknutpunkt.

Liberalerna funderar nu på om det skulle kunna gå att kopiera den modell som valts i Odenplans splitternya cykelgarage. Där kan man bara komma in om man hyr en plats för omkring hundra kronor i månaden. Fram till dess att Citybanan byggts är dock hyran gratis.

– Jag vågar inte svära på att det går att dela av Älvsjö station på det sättet, och det är klart – det blir ju många nyckelbrickor i omlopp. Men det borde gå att på något sätt öka säkerheten, säger Patrik Silverudd.