ANNONS

Efter säkerhetsmissen på Arlanda – nu ska bristerna diskuteras

Arlanda flygplats ankomsthallen
Swedavia ska nu se över säkerhetsbristerna.
Två personer utan arbetstillstånd har på kort tid upptäckts arbeta på Arlanda.
Under fredagen möts Swedavia, Transportstyrelsen och polisen för att prata om säkerhetsbristerna och hur de ska göra för att något liknande inte ska inträffa igen.
ANNONS

På bara en vecka har polisen på Arlanda stoppat en rysk medborgare utan arbetstillstånd som jobbade som flygmekaniker och en efterlyst sydamerikan som var anställd på en av restaurangerna på flygplatsen.

Båda två hade passerat de säkerhetsprövningar som krävs för att jobba på Arlanda och upptäcktes i samband med en stickprovskontroll som skulle kontrollera vilka anställda som har tillåtelse att vara innanför säkerhetskontrollerna.

Extrainsatt möte

I dag, under fredagen, kommer Swedvia, som äger flygplatsen, Transportstyrelsen och polisen träffas och diskutera säkerhetsbristerna, skriver Dagens Nyheter. Målet är förhindra att något liknande händer igen.

– Vi kommer noga att undersöka det som har hänt tillsammans med ansvariga myndigheter. Vi utfärdar inga behörighetshandlingar om det inte har gjorts säkerhetsprövningar, om de inte är fullständiga behöver vi hjälp att komma till rätta med det, säger säkerhetschefen Anna Svedberg till tidningen.

Ryska medborgaren försvunnen

Brotten som den ryska och sydamerikanska medborgaren tillsammans med Arlanda kan ha gjort sig skyldiga till är olovlig vistelse och brott mot utlänningslagen. I nuläget vet polisen inte var den ryska medborgaren befinner sig. Sydamerikanen är däremot tagen i förvar av Migrationsverket.

Polisen kan ännu inte dra några slutsater om hur stora säkerhetsproblem händelserna har inneburit.

– Jag kan bara konstatera att vi påträffat två individer som inte borde ha varit här. Det visar möjligen att kontrollerna behövs, men säger ingenting om problemets omfattning, säger stationsbefälet Stefan Färdigs till DN.