ANNONS

Än saknas pengar till kvarnbygge

Bertil och Gudrun har kämpat länge för kvarnens återuppbyggnad.
Bertil och Gudrun har kämpat länge för kvarnens återuppbyggnad.
I över tre år har Bertil och Gudrun kämpat för återuppbyggnaden av Väsby kvarn – och äntligen börjar det hända saker. Men än saknas det pengar, och de söker nu efter fler donatorer.
– Ett litet bidrag är lika välkommet som ett stort, säger Bertil Johansson.
ANNONS

Det var 2008 som kvarnen mellan Vallentuna kyrka och Kvarnbadet totalförstördes i en brand.

Kvarnen var ett av Vallentunas mest välkända landmärken och många Vallentunabor har uttryckt att de vill ha tillbaka den.

Förra året klubbades det igenom att kommunen avsätter 2 miljoner kronor för återuppbyggnaden och i mars i år gav Länsstyrelsen tummen upp till att bygga på Kvarnkullen – ett glädjande besked för många Vallentunabor.

”Nästan ett heltidsjobb”

Tidigare under månaden sågades drygt 10 meter höga stockar upp till kvarnen, och om en vecka är det byggmöte. Sen ska det faktiska bygget påbörjas.

– Mötet kommer ske tillsammans med kvarnexperter som anlitats från Öland. Det är där vingarna kommer tillverkas och sen fraktas upp, säger Gudrun Schön Johansson.

Det är hon och maken Bertil Johansson som har varit drivande i bygget, och nu är drömmen alltså nära att besannas. Men det har varit slitsamt.

– Det är nästan ett heltidsjobb – ideellt, säger Gudrun Schön Johansson.

ANNONS

Och än saknas pengar.

Stockar till kvarnbygget har sågats upp. Foto: Privat

”Alla bidrag är välkomna”

Förutom kommunens avsatta 2 miljoner så har både företagare och privatpersoner donerat pengar, men fortfarande saknas drygt 1 miljon, och Bertil och Gudrun vädjar nu efter fler donatorer.

– Ett litet bidrag är lika välkommet som ett stort, säger Bertil Johansson.

Nu har de alltså kämpat för att få tillbaka kvarnen i över tre år – men tänker inte ge upp.

– Det är ju ett landmärke för Vallentuna kommun som betyder otroligt mycket för invånarna. Att få se kvarnen igen är lön nog, säger Bertil Johansson.

All donation till kvarnbygget görs via Vallentuna kommun.

Fakta

Väsby Kvarn 1865-2008

Väsby Kvarn byggdes 1865 och stod på Kvarnkullen, norra sidan av Vallentunasjön, och hörde till Väsby gård. Väderkvarnen var av typen holländare, där taket med vingar kunde roteras till önskat vindläge, och användes fram till 1912. I mars 2008 total förstördes kvarnen i en anlagd brand. Endast järndelar som utgjorde kvarnens maskin återstår från originalet.

Källa: Wikipedia
ANNONS