ANNONS

”Jag har saknat politiken varje dag”

Kristina Axen Olin (M) vill in i riksdagen. Men hon vill inte bli partiledare.
Kristina Axen Olin (M) vill in i riksdagen. Men hon vill inte bli partiledare.
När Moderaterna krisar som värst vill Enskedebon och tidigare finansborgarrådet Kristina Axén Olin (M) ta klivet tillbaka in i politiken.
– Jag har saknat politiken varje dag, säger hon.
ANNONS

Det har gått nio år sedan Kristian Axén Olin lämnade politiken. Under ett decennium var hon en profil i Stockholmspolitiken som socialborgarråd 1998-2002, oppositionsborgarråd 2002-2006 och finansborgarråd 2006-2008.

Men nu är hon väg att göra comeback. På sin Facebooksida skrev hon häromdagen att hon vill kandidera till Moderaternas provval till riksdagen.

– Politik är ju vansinnigt roligt, även om det inte verkar så i dessa dagar. Det har varit ett tungt år med Brexit och Trump och även i Sverige är det mycket tråkiga nyheter. Men man kan sitta vida sidan av och klaga eller så försöker man göra något själv, och jag är väl en sådan person, säger Kristina Axén Olin. …

Det är ju nästan sådant man önskar sin ovän i dessa dagar. Jag vill inte bli partiledare, absolut inte.

Kristina Axén Olin (M).

Vill inte bli partiledare

Hennes inlägg möttes av många uppmuntrande kommentarer. Hon fick också uppmaningar som ”Kan du inte gå direkt på partiledarposten?” och ”Nu ökar chanserna att vi får en kvinnlig statsminister”.

– Haha jag skrattade lite åt det där, det är ju nästan sådant man önskar sin ovän i dessa dagar. Jag vill inte bli partiledare, absolut inte.

Har du saknat politiken under de här åren?

ANNONS

– Jag har saknat politiken varje dag, men inte den politiska miljön. Jag har saknat debatterna och möjligheten att kunna hjälpa till. Sedan finns det ju negativa saker som hot eller känslan av att inte räcka till. Och jag har inte saknat långa sammanträden.

Det är en växande frustration som till slut fick Kristina Axen Olin att ta steget.

Skjutningarna som har blivit vardag i våra bostadsområden och det är inte acceptabelt. Vi måste ha en debatt som inte bara handlar om antal poliser utan framför allt om hur vi förebygger det. Det är ett misslyckande att så pass många människor väljer kriminalitet.

– Jag tycker att debatten är tråkig, att man pratar om fel saker. Det pratas mest om skandaler och vem som ska regera, när vi borde tala om helt andra frågor som var Sverige är om 10 eller 20 år. Det är inte en intellektuellt hög nivå på debatten.

Vad borde debatten handla om tycker du?

– Många kommuner håller på att gå i konkurs, välfärdssystemet kommer inte att fungera om kort tid. Det är stora och allvarliga diskussioner om vad som ska skattefinansieras och inte. Sedan har vi skjutningarna som har blivit vardag i våra bostadsområden och det är inte acceptabelt. Vi måste ha en debatt som inte bara handlar om antal poliser utan framför allt om hur vi förebygger det. Det är ett misslyckande att så pass många människor väljer kriminalitet.

Lever helnykter idag

När Kristina Axén Olin lämnade politiken hade hon varit sjukskriven och talade öppet om sina alkoholproblem. Men hon är inte orolig över att gå in i den politiska pressen igen.

– Precis som alla som har varit med om kriser så för det med sig att man får bättre självinsikt och blir kanske mer ödmjuk. Jag är i en annan situation mentalt, men också privat. Idag är mitt yngsta barn 16 år, då var jag ensamstående småbarnsmamma. Dessutom lever jag helnykter sedan ett antal år tillbaka.

Var det en självklarhet att välja riksdagen och inte Stockholms stadshus?

– Jag älskar Stockholm och kommer att driva viktiga frågor för stockholmarna om jag kommer med i riksdagen. Men jag tror inte att man ska gå tillbaka till en arbetsplats som man har varit på, säger hon och tillägger:

–  Även om jag kan längta tillbaka till att vara socialborgarråd, det var ännu roligare än att vara finansborgarråd.

Folk kan fortfarande ringa mig och klaga på dålig snörökning. Jag tycker att det är ganska roligt och kan spela med och försöka hjälpa till.

För många stockholmare är Kristina Axen Olin fortfarande förknippad med Stockholmsfrågor. Hon är en välkänd Enskedebo och folk i området vill ofta tala politik med henne.

– Folk kan fortfarande ringa mig och klaga på dålig snörökning. Jag tycker att det är ganska roligt och kan spela med och försöka hjälpa till, säger hon.

Fakta

Styrelseordförande för Junibacken

Namn. Kristina Axén Olin

Ålder: 54

Bor: Enskede

Gör idag: Ordförande för Junibacken, Surfa lugnt och tankesmedjan Säkerhet för näringsliv och samhälle, SNOS.

Aktuell: Kandiderar till Moderaternas provval till riksdagen

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.