ANNONS

Säkrare gator – tack vare Åsa

Åsa Sohlgren såg till att det blev ett övergångställe på Jämtlandsgatan vid Råcksta tunnelbanestation. Nu kan hon och döttrarna Bodil, 2, och Barbro, 4, gå säkert över gatan.
Åsa Sohlgren såg till att det blev ett övergångställe på Jämtlandsgatan vid Råcksta tunnelbanestation. Nu kan hon och döttrarna Bodil, 2, och Barbro, 4, gå säkert över gatan.
Vad gäller när linjerna knappt syns? Gång- och cykelbanan söder om Vällingbyskolan.
Vad gäller när linjerna knappt syns? Gång- och cykelbanan söder om Vällingbyskolan.
Nu ska den här felaktiga skylten bort - tack vare Åsas felanmälan.
Nu ska den här felaktiga skylten bort - tack vare Åsas felanmälan.
När Åsa Sohlgren påpekade avsaknaden av det självklara övergångsstället vid Råcksta tunnelbanestation ordnade staden det. Nu ska de också se över skyltningen vid en gångbana efter Åsas felanmälan.

Men hon själv tycker inte att det är upp till henne som medborgare att ha koll på gatorna.
ANNONS

Åsa Sohlgren har bott i Råcksta i ett par år och irriterade sig länge på att det inte fanns något övergångsställe utanför Råcksta tunnelbanestation för att korsa Jämtlandsgatan. I höstas höll hon på att bli påkörd när hon skulle korsa vägen.

– Och en vecka senare såg jag en mamma som gick ut med barnvagnen före och höll på att bli påkörd, säger Åsa Sohlgren.

Då var måttet rågat för Åsa och hon hörde hon av sig till Stockholms stad. Sedan dröjde det inte länge innan det fanns ett övergångsställe som nu är välanvänt av Råckstaborna.

Nu har hon hört av sig till staden igen. Den här gången gäller det gång- och cykelbanan söder om Vällingbyskolan, mellan Vällingby och Råcksta. Här finns en skylt som visar att trafiken ska delas upp med cyklister på ena halvan och fotgängare på den andra. Men skiljelinjen som borde finnas lyser med sin frånvaro.

– Jag undrar då hur man ska lära barnen hur man ska göra? Alla gör ju olika, säger Åsa Sohlgren.

Nu ska stadens trafikplanerare åka ut i området och inventera skyltningen.

Åsa Sohlgren är inte den enda som irriterar sig på gatorna. När Lokaltidningen Mitt i frågade efter fler exempel på Facebook strömmade förslagen in. Susan Janson saknar en trottoar på sista biten av Blomsterkungsvägen ner mot Lövstavägen och Bouke van der Gaast efterlyser ett övergångsställe på Glädjevägen. Pia Länder undrar varför man inte rustade upp hela gångbanan mellan Maltesholmsbadet mot Vällingby i höstas utan bara hälften.

Åsa Sohlgren tycker inte att det borde vara upp till allmänheten att reagera på sådant här utan att staden borde ha koll på sina gator själva. Hon är trött på att utföra ideellt arbete som andra har betalt för att sköta.

– Medborgarna har ju inte tid att inventera gatorna, vi har ju annat för oss, säger Åsa.

ANNONS

Johan Kajmats, handläggare på trafikkontoret, menar att det är jättebra att staden får hjälp av allmänhetens ögon.

Är det inte upp till staden och inte medborgarna att se till att skyltningen är rätt?

– Ja absolut, men det som är så bra är att allmänheten är ute mycket mer än vad vi kan vara. Ser de då saker som är felaktiga så är det suveränt om de hör av sig, då kan vi åtgärda felet innan vi gör nästa översyn, säger Johan Kajmats.

Staden har en mobilapplikation, som heter Tyck till, där man kan lämna synpunkter.

– Det viktiga är att skriva vad det gäller och gärna ta en bild på det som är felaktig. Det är väldigt bra att man kan ange sin GPS-position för då hjälper mobilen att ta fram platsen automatiskt, säger Johan Kajmats.

Det finns 116 kategorier att välja mellan.

– Det händer att jag pratar med personer som tycker att det är krångligt. Men råkar man klicka fel så hamnar det hos oss handläggare så slussar vi det till rätt instans, säger Johan Kajmats.

Fakta

Kommentarer från Facebook

Annette Kroon Ögren: Alla dessa fel och brister finns överallt! Det är ett stort problem när markeringar vittrat bort och gående och cyklister ska ”dela” vägbana. Och hålen i vägarna förstör cyklarna! Vägbanan för bilister är 100 gånger bättre kvalité!

Pia Länder: I Hässelby strand nedanför zigzag backen från maktesholmsbadet till Vällingby åtgärdades ca 50 meter av gångbanan i höstas. Det var trädrötter som krupit upp ur asfalten. Problemet är att det är likadant och har blivit värre under vintern nästkommande strecka ca 50 meter till. Varför fixade dom inte hela sträckan på en gång? Detta utgör en olycksrisk för cyklister!

Bernt-Olof Hellgren: Ytbeläggningen på Måbärsstigen behöver en uppfräschning. Den ser ut som en schweizerost och är full av hål och gamla lagningar.‬

Bouke van der Gaast: Glädjevägen saknar helt övergångsställen, medan det är en väg som många barn korsar o bilar passerar på väg mot Trollbodaskolan. En fråga som skolans föräldraförening drev tidigare mot staden.

Susan Jansson: Sista biten av Blomsterkungsvägen ner mot Lövstavägen saknar trottoar vilket gör att man måste ta en omväg när man promenerar. Har tänkt på det i flera år!

Fakta

Så lämnar du synpunkter

Genom stadens mobilapplikation Tyck till.

Det finns också en webbversion av Tyck till på stadens hemsida. Där finns utrymme för att utveckla beskrivningen mer.

För den som inte har tillgång till dator, smartphone eller surfplatta finns tjänsten Trafik Stockholm, som är ett samarbete mellan staden och Trafikverket. Tjänsten använder du genom att ringa 08-651 00 00.