ANNONS

Säkraste vårtecknet har kommit till Danderyd

14 kor och 14 kalvar har kommit ut i vårvädret.
14 kor och 14 kalvar har kommit ut i vårvädret.
Har du hört kossor råma i Danderyd än? I så fall vet du att våren är kommen.
– Man kan helt klart säga att kosläppet är det säkraste vårtecknet, säger Christer Bergquist.
ANNONS

Nu har Ekeby gårds kor fått komma ut från sin vinterboning. Den 1 maj var det dags för de 14 korna och lika många kalvarna att springa ut på grönbete inför närmare 200 personer. Ekeby gårds enda tjur står däremot kvar inne en månad till för att det inte ska bli nya oönskade kalvar på gården.

– Det var mycket barnfamiljer och vi hade korvgrillning. Egentligen är själva utspringet klart på några minuter men folk tycker att det är kul, säger Christer Bergquist som har drivit Ekeby gård sedan 1976.

Christer har varit med på gården sedan barnsben och hans intresse för djur kom tidigt.

– Jag fick för mig att jag ville ha några kalvar som betade utanför mitt hus och så blev det till slut. Nu är det ingen lysande affär men jag tror att kommuninvånarna uppskattar det. Jag har hållit det småskaligt och gillar att det är en liten flock. De blir till personliga individer allihop.

Ett liv med djuren

I höstas fyllde Christer 70 år och har äntligen bestämt sig för vad han vill arbeta med.

– Nu har jag slutat fundera på vad jag ska bli. Det blir att arbeta med djuren, jag ska inte utbilda mig till något annat, säger han.

De 14 kalvarna föddes i mars och växer med ungefär 1 kilo om dagen. Nu när kossorna är ute sköter de sin mat på egen hand och för Christers del blir det att flytta fokus till att bunkra upp för vintern.

ANNONS

– Mitt sommarnöje är att bärga hö till hästarna och korna för vintern. Men visst hinner man med att prata lite med korna också.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.