Sålde kopierade Stones-biljetter

Papperet till 200 biljetter stals från Globens biljettkontor. Några veckor senare kunde en 16-årig pojke från Södermalm gripas vid Ringen när han sålde falska konsertbiljetter.

Nu åtalas han.

När Rolling Stones kom till stan för ett år sedan såldes biljetterna på Tele2 Arena slut på en halvtimme. I juni annonserade den 16-årige Södermalmspojken ut biljetter till konserten. Några veckor tidigare hade han köpt fyra originalbiljetter av en privatperson, och ytterligare några veckor tidigare hade 200 så kallade biljettämnen stulits från Globen Arenas biljettkontor.

Han stämde möte med sin första kund i Hammarbyhöjden och sålde fyra falska biljetter för 4 400 kronor till en man från Solna. Dagen därpå sålde han två biljetter för 2 200 kronor vid Medborgarplatsen till en kvinna från Bromma. Ännu en kund hörde av sig via Blockets sms-tjänst. Hon ville pruta på priset, vilket pojken gick med på, men hon blev misstänksam och köpet blev aldrig av.

Nästa gång gick det ännu sämre. Den han då fick kontakt med visade sig ha en kompis som kände den första köparen. När kompisen jämförde hans biljetter med sådana han visste var äkta förstod alla tre att något inte stod rätt till. Mannen från Solna följde med till Ringen och kände igen 16-åringen direkt. Det blev inget köp, i stället ringde de polisen som grep 16-åringen.

När han kom till arresten på Söder kunde polisen plocka av honom åtta falska konsertbiljetter med samma bokningsnummer som originalen, ett kvitto (vars äkthet polisen ännu inte är säker på), tre mobiltelefoner med kontantabonnemang, cannabis och kontanter. Telefonerna användes när han kommunicerade med biljett­köparna.

Nu står han åtalad för två fall av bedrägeri och två försök till bedrägeri. Hur många biljetter han i själva verket sålt är okänt.

Åklagaren Carl Rundström är osäker på om pojken planerat alltihop själv.

– Det som talar emot det är att någon annan betalat annonsen. Men jag har valt att inte åtala den personen eftersom jag inte hittat någon koppling dem emellan.

Hur stor chans har brottsoffren att få tillbaka sina pengar?

– Skulle han bli dömd har de rätt att få skadestånd av honom. Enligt nya regler kan också hans föräldrar bli skadeståndsskyldiga. Det beror på hur domstolen bedömer det och vilken del de har i hans vårdnad.