ANNONS

Sålde mobil men skickade snöboll

Den 23-åriga Sollentunabon sålde en mobiltelefon på nätet – och skickade en snöboll.

Totalt lurade han till sig pengar från 35 personer via falska annonser.
ANNONS

Inte mindre än 35 personer från Umeå i norr till Landskrona i söder har sedan 2010 fört över pengar till mannens konto. Oftast efter att ha nappat på en annons på Blocket eller Facebook om mobiltelefoner och bärbara datorer. Nu har han dömts för bedrägeri.

Den 23-åriga Sollentunabon, som växlat mellan olika för- och efternamn, har begärt förskottsbetalning, men när pengarna väl hamnat på kontot har han gjort sig okontaktbar.

Totalt har överföringar på mer än 75 000 kronor gjorts.

Susanne Jacobsson trodde att hon gjorde ett fynd i januari i år.

– Jag såg hans annons på en köp- och säljsida på Facebook. Vi började mejla och efter ett par dagar skrev han att han skickat mobilen och att han skulle polisanmäla mig om jag inte betalade in pengarna på hans konto. Så då betalade jag ju.

Susanne överförde 336 kronor till mannens konto. Men telefonen kom aldrig, och säljaren gick inte längre att nå. När hon gjorde en polisanmälan fick hon veta att flera råkat ut för bedragaren.

– Det var inte så mycket pengar. Men man har ju blivit försiktigare, säger hon.

Sollentunamannen dömdes nyligen för 35 fall av bedrägeri. Hans morbror, bosatt i Kungens kurva, dömdes samtidigt för penninghäleri.

– Han hade bett morbrorn om att låna ut sitt kontonummer och vissa av betalningarna gjordes dit, berättar åklagare Jenny Karlsson.

ANNONS

Internetbedrägerierna ökar i hela landet. Blocket uppmanar köpare att aldrig betala för varor i förskott och inte heller betala postförskott innan paketet är framme.

Annars finns det risk att det blir som för en av Sollentunabons kunder. I ett fall lämnade han nämligen in ett paket på posten för att få ett kollinummer att skicka till köparen. Vad paketet innehöll? En snöboll.

23-åringen har även gjort sig skyldig till en misshandel och har dömts till skyddstillsyn och skadestånd. Han erkänner brotten. Morbrodern får villkorlig dom och 7 000 kronor i dagsböter.