Sålde sex i bostad på Kungsholmen

Ett rumänskt par dömdes i förra veckan till fyra års fängelse för att ha förmedlat kvinnor till sexköpare över hela innerstan.

I fem fall skedde försäljningen i bostäder på Kungsholmen.

Den 28-åriga kvinnan dömdes till fyra års fängelse för människohandel och grovt koppleri. Hennes 31-årige pojkvän dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till människohandel, grovt koppleri och övergrepp i rättssak.

Fem män åtalades även för försök till, och köp av, sex. Men bara tre dömdes.

S:t Göransgatan, Norra Agne­gatan, Hant­verkargatan, Kungsholms strand och Kungsholmsgatan, och är fem adresser där det såldes sex.

Ann Martin, kriminalinspektör hos polisens människohandelsgrupp, tycker att tingsrätterna ofta är för snälla i sina straff mot sexköparna.

– De borde våga gå upp i straffskalan och döma till fängelse åtminstone för återfallsförbrytare. De dömer ofta till dagsböter av slentrian, säger hon.

Kopplerihärvan började nystas upp i våras när det nu dömda paret greps i Belfast på Nordirland. Efter det har ett intensivt arbete pågått mellan den irländska och svenska polisen.

Paret ska ha rest med kvinnorna mellan Belfast och Stockholm och tvingat dem att sälja sex i flera år. Sju kvinnor har ringats in, men bara tre vågade vittna. En 21-årig kvinna är den som anses vara utsatt för människohandel. Hon ska ha utnyttjats i över tre år och behövt ha sex med upp till tio män per dag. Utredningen fortsätter på Nordirland. I Sverige kommer domen att överklagas till hovrätten.