En av nio sålde tobak till unga utan leg

rökare
Tobaksvaror får enligt lag inte säljas till personer under 18 år.
När Vaxholms stad kontrollerade tobaksförsäljare visade det sig att en av nio inte kollade åldern på unga köpare. På kommunen är man nöjd med resultatet.

– Vi gläds åt det fortsatt positiva resultatet. Vi vill att Vaxholm skall vara en trygg kommun, säger Madeleine Larsson, strateg för social hållbarhet i Vaxholms stad.

Men att ett försäljningsställe inte kollade leg tycker hon ändå är en butik för mycket.

– Ryktet kan nog gå ganska snabbt i en liten kommun att det kan gå att köpa där, så det kan vara rätt skört.

Tobakskontrollen genomfördes i december, i samarbete med Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor (SRMH). En 18-åring utan legitimation fick då pröva att köpa tobak av nio tobakssäljare i kommunen. Enligt tobakslagen är den som säljer tobak skyldig att förvissa sig om att den som köper fyllt 18, vilket betyder att säljaren ska be att få se legitimation om han/hon är tveksam om köparens ålder.

Vad händer med butiken som sålde tobak utan att kolla åldern?

– Vi har en tillsynsmyndighet, SRMH, som kallar in tobakssäljare för en genomgång av vilka rutiner som gäller. Det blir mer som en varning eller tillrättavisning.

Vid en tobakskontroll året innan var det också en av de nio undersökta butikerna som slarvade med ålderskontrollen, dock inte samma butik som nu. Enligt Madeleine Larsson funderar man nu på att genomföra kontroller även på sommaren, då det finns fler försäljningsställen för tobak öppna i Vaxholm.

Kontrollköpen ingår i Vaxholms drogförebyggande arbete för att minska tobaksanvändning bland barn och unga.