ANNONS

Såldes som piga – fick 10 kronor i lön

10 kronor och en röd kofta. Det var Rosa Westerbergs lön efter tio års slit som piga.

Nu nästan ett sekel senare har hon fyllt 105 år och tänker bara bli äldre.
ANNONS

Det var länge sedan nu som Rosa Westerberg såldes till en bondgård på Gotland för att arbeta som piga, sedan hennes pappa övergivit familjen i Kiruna. Tio år senare lämnade hon ön för Stockholm och fick tio kronor och en röd kofta som lön för tio års slit.

Förra veckan firades hon med tårta på Akalla äldreboende på hennes 105:e födelsedag.

– Hon har varit med om så otroligt mycket och tycker att det varit roligt att få se samhället och världen förändras, säger styvdottern Merit Svalin.

Även om Rosa Westerberg fortfarande inte behöver glasögon när hon ser på tv har hennes tal och hörsel försämrats. Merit Svalin får hjälpa till att berätta om Rosas många öden.

– Jag frågade henne häromdagen om hon trivs här på boendet, då svarade hon ”ja, men det är så mycket gamlingar här”. Och senast i somras följde hon med på PRO:s bussresor.

Merit Svalin berättar att det alltid varit krut i Rosa Westerberg.

– I över tio års tid tog hon varje morgon klockan fyra ett litet snapsglas med whiskey i. Hon påstod att man levde längre då och hon verkar ju ha rätt, säger Merit.

Det blir allt vanligare att folk lever längre, Statistiska centralbyrån räknar med att medellivslängden för män och kvinnor kommer att öka till 85 respektive 87 år till 2060. Och Rosa Westerberg ser gärna att hon blir några år äldre.

– Det hon mest ser fram emot nu är att få vara frisk, bli ännu äldre och se sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn växa upp, säger Merit Svalin.

ANNONS