ANNONS

Så mycket får Botkyrka och Salem av stödmiljarderna

Kalderén Botkyrka split.
Lennart Kalderén låter inte lika positiv som den politiska ledningen i Botkyrka trots miljonerna från staten.
Av regeringens fem nya välfärdsmiljarder kommer drygt 1,1 miljarder kronor gå till regionen och kommunerna i Stockholm.
Botkyrka kommun får 32 miljoner kronor och Salem 5,7 miljoner kronor.
Enligt Salems kommunalråd Lennart Kalderén finns stora behov inför den "smäll" som väntar 2021.

ANNONS

Regeringen och januaripartierna meddelade på måndagen att de skjuter till ytterligare fem miljarder kronor till välfärden i hela landet. Detta efter påtryckningar från oppositionspartierna i riksdagen.

Pengarna ska gå till regioner och kommuner. Kommunerna i Stockholms län får totalt dela på drygt 800 miljoner kronor och Region Stockholm, tidigare landstinget, får 345 miljoner kronor.

Kalderén: ”Ligger under”

För Botkyrka kommuns del väntar enligt prognosen 32 miljoner kronor i den nya given. För Salems del handlar det om 5,7 miljoner kronor. Enligt Salems kommunalråd Lennart Kalderén (M) är pengarna välbehövliga. En ”smäll” på 8 miljoner kronor väntar Salems kommun från 2021 och framåt på grund av det nya skatteutjämningssystemet i Sverige påpekar han.

– Vi ligger under våra finansiella mål i senare delen av perioden 2020-22, säger Lennart Kalderén.

”För tidigt att säga”

Från Socialdemokraterna i Botkyrka kommun är tongångarna positivare:

”Vi välkomnar självfallet den här satsningen som underlättar för kommunens långsiktiga planering och organisation. Det är för tidigt att säga hur disponeringen kommer att bli, men fokus kommer att vara barn och unga.” skriver man i ett mejl till Mitt i.

Varslen vid sjukhusen

Socialdemokraternas finansregionråd Aida Hadzialic (S) sitter i opposition i Region Stockholm och hoppas att varslen vid länets sjukhus kan dras tillbaka.

– Med de förstärkningar som presenterades i höstas betyder det enligt preliminära beräkningar totalt nära 700 miljoner kronor extra till Region Stockholm i år, säger Aida Hadzialic (S) till Mitt i.

ANNONS
ANNONS