ANNONS

Salem samordnar sig för att hjälpa flyktingar

I år ska Salems kommun ta emot 56 flyktingar, och i veckan anländer den första familjen. Flera invånare har frågat hur de kan hjälpa till och nu planerar kommunen ett möte med Salembor, kyrkor och organisationer.
ANNONS

Kommunen kommer att anordna ett möte eftersom många Salemsbor hört av sig och undrat hur de kan hjälpa flyktingar. Den 2 maj är privatpersoner, kyrkor och organisationer inbjudna till ett möte för att diskutera hur de kan hjälpa till.

Bland annat kommer kommunens nya samarbetspartner, organisationen ”Kompis Sverige”, att berätta om sin verksamhet. Genom dem kan Salembor anmäla sig för att få kontakt med och bli vän med en person som är ny i Sverige. Med hjälp av intervjuer matchas sedan personer ihop utifrån kriterier som intressen, personlighet och livssituation. Kravet är att kompisparen ska umgås i minst sex månader.

– De anordnar även aktiviteter och om Salemborna räcker till är det jättebra men det kan vara andra som anmäler sig också, berättar Christina Häckner, socialchef.

Mötet handlar också om att få kyrkor och frivilliga organisationer att samordna sig sinsemellan. Salemborna kommer snart att få ett informationsblad i sin brevlåda med kontaktuppgifter till aktörer som engagerar sig.

I år ska Salem ta emot 56 flyktingar. Hälften av dem som kommer är ensamma och resten är familjer. Den första familjen anländer redan i veckan.

Enligt en ny lag måste de nyanlända placeras inom kommunen, och Salem kämpar för att hitta boendelösningar. Kommunen samarbetar redan med och hyr bostäder till flyktingar genom fastighetsbolaget Akelius.

– Vi har två lägenheter nu som vi ska placera i och lite privatuthyrningar men vårt behov är stort, berättar Christina Häckner.

Tidigare under våren efterlyste kommunen privatpersoner som vill hyra ut sin bostad till flyktingar. Initiativet har lett till några nya kontrakt, men det går fortfarande sakta och Christina Häckner hoppas att fler ska anmäla sig.

Kommunens planer på att bygga paviljonger för flyktingar har väckt en del starka känslor och planerna överklagades. Förvaltningsrätten avslog begäran om att bostäderna skulle stoppas i väntan på beslut. Det har pågått en upphandling av själva byggnaderna och avtalen är ännu inte skrivna.

ANNONS

Christina Häckner vill förtydliga frågan om paviljongerna.

– Utifrån de mejl som kommer in verkar man tro att det är asylboenden. Det är lägenheter eftersom kommunen har brist på dem. Det är för dem som har uppehållstillstånd och kommer till Salem för att bo här, säger hon.

Förvaltningsrätten har ännu inte avgjort de enskilda överklagandena kring själva kommunstyrelsebeslutet och det är oklart när beslut kommer. Anders Öttenius som är förvaltningschef på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen berättar att kommunen förebreder bygglovsansökan och förhandlar med paviljongleverantörer.

– Tidplanen är att vi ska kunna lämna in bygglovshandlingar under april/maj, för att sedan bygg- och miljöenheten ska kunna skicka ut ett grannhörande under maj månad. Beslut om byggloven planeras att beslutas av bygg- och miljönämnden den 14/6, meddelar han.

Fakta

Möte i Lilla Murgrönan

Måndagen den 2 maj klockan 18 har socialförvaltningen möte i Lilla Murgrönan om hur du kan stödja flyktingarna genom bland annat Kompis Sverige.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.