ANNONS

Snökaos – då ryckte Christer, 77, ut med skyffeln

Christer Rumstedt skottar
Christer Rumstedt högg in in för att göra övergångstället i Salem torrare.
Det plaskiga och slaskiga övergångstället i Salems centrum fick 77-årige Christer Rumstedt att ta saken i egna händer.
Hans insats får beröm, men på kommunen haglar klagomålen enligt Stefan Grahn.
– Det glöder om öronen. Vi kör med allt vi har, men kommunen kan inte ha 20 maskiner som bara står och väntar på två extrema dagar, säger Stefan Grahn på Salems kommun.
ANNONS

Det var i tisdags som Christer Rumstedt som bor på seniorboendet Rönningeborg tog snöskyffeln för att skotta vid övergångsstället i Salems centrum.

– Så att folk slipper gå i vatten och slask när de kliver av bussen. Övergångsstället är felbyggt och därför samlas vatten och slask här, säger han.

Tummen upp i sociala medier

Övergångsstället är också det som de boende på Rönningeborg använder när de ska till och från centrum. Christer Rumstedt är glad över att hans insats uppskattas och fått uppmärksamhet i sociala medier. Men han har liksom flera andra Salembor inte mycket till övers för kommunens snöröjning. Han behöver inte gå långt berättar han.

– Vändplanen framför Rönningeborg är fortfarande inte plogad. Färdtjänsten har kört fast, säger Christer Rumstedt på torsdagseftermiddagen.

Christer Rumstedt Salem

Christer Rumstedt passade på att skotta när det var rött för bilarna. Foto: Privat

Maskinerna har varit igång så mycket som 19 timmar i sträck

ANNONS
Stefan Grahn, gata- parkenheten på Salems kommun

”Hinner inte köra bort snöhögarna”

Stefan Grahn som jobbar på gata- parkenheten på Salems kommun kan inte svara på frågor om just vändplanen vid Rönningeborg, men säger:

– Vi har våra plogkartor som vi följer med prioritetsordning. Sedan vet jag inte om något brustit här. Vår ambition är att ingen ska drabbas. Men när det snöat så här blir vändplanerna väldigt små. Vi hinner inte köra bort snöhögarna på vändplanerna och det blir svårt för fordon att vända. Att forsla bort snöhögar tar lika mycket tid som att ploga, säger han.

”Väntas mer snö”

Stefan Grahn berättar att snöröjarna jobbat med att köra bort snö under torsdagen och att man fortsätter med detta både fredag och lördag.

– För på måndag väntas det komma mer snö, säger han.

”19 timmar i sträck”

Stefan Grahn pekar på att det inte bara är Salems kommun som har problem att hinna med efter de senaste dagarnas väder. Han dementerar uppgifter i sociala medier om stora problem med maskiner som gått sönder.

– Vi har haft allt vi kan ute. Men ibland måste både folk och maskiner ha paus. Maskinerna har varit igång så mycket som 19 timmar i sträck, säger han.

”Grabbarna jobbar på”

Väderomslag har ställt till det berättar han:

– Grabbarna jobbar på så mycket de kan. Men när det är dags för halkbekämpning så kommer ny snö och då är det bara att börja om med plogningen. Vi går efter en prioriteringslista, där vi ska prioritera större vägar och vissa gång- och cykelvägar. Och när det sedan blivit kallt har vi inte kunnat forsla bort snöhögarna, säger han.

Kritik och försvar

En del personer skriver på på Facebooksidan Informationssida Salem att själva plogningen är dåligt utförd. Men det finns också de som tar kommunens snöröjning i försvar i kritikstormen. Rönningebon Christer är en av dem. På Facebooksidan skriver han:

”Men sluta gnäll! Det handlar om hur mycket vi är beredda att betala i skatt för denna typ av beredskap. Kommunen måste göra en bedömning av risk för 30 cm snö kontra att ha plogbilar redo när det inte är snö.”

Fakta

I den ordningen plogas Salem

Plogningen börjar generellt vid 3 centimeter blötsnö och 5 centimeter torrsnö

Huvudgator med kollektivtrafik och gång- och cykelbanor är första prioritet.

Samtidigt plogas parkeringsanläggningar i Salem centrum och Rönninge centrum.

Detta följs sedan av lokalgator.

Branta backar, korsningar, övergångsställen och busshållplatser prioriteras också.

 

Källa: Salems kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.