Salembo stäms på miljonbelopp

Polisen slog till mot 49-åringen och hittade utrustning som försåg 1 100 personer med betal-tv.

Enligt åklagaren fortsatte brotten, och han stäms nu på ytterligare miljoner.

Vid en husrannsakan i Salem 2009 hittades utrustning som illegalt gav 1 100 personer betal-tv. Förra hösten krävde Canal digital den 49-årige mannen på 15 miljoner kronor i skadestånd.

Mannen ska då ha sålt utrustning genom en butik i Botkyrka och från sitt hem i Salem sänt ut tv genom avkodade kort. Kunderna kopplade upp sig mot mannens server via internet och fick tillgång till betal-tv.

Av hälsoskäl blev rättegången förra hösten aldrig av och nu stäms mannen på nytt av både Canal digital och Viasat.

Enligt åklagaren fortsatte mannen sälja utrustning efter det första tillslaget, med servrar i en bekants lägenhet och butik i Botkyrka. Utrustningen såldes dock i en annan butik. I utredningen finns uppgifter om att kunder betalade 1 200–1 500 kronor per år för utbudet.

– Men vännen har jag inte åtalat. Jag menar att han inte förstått vad som pågått. Det är inte ovanligt att gärningsmännen i sådana här fall använder sig av så kallade fodervärdar som bara tror att de huserar någons dator, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson.

Enligt åtalet ska mannen den här gången ha försett 730 personer med betal-tv.

Åklagaren menar att verksamheten pågått i knappt ett år och åtta månader.

Han har sannolikt miljonstämningar att vänta från både Canal Digital och Viasat för brottet.

Salembon förnekar brott.

– Han berättar att det är anställda i de butikerna som gjort detta. Att det skett är det ingen tvekan om. Däremot kan brotten inte bindas till min klient, säger advokat Stig Sahlström.

Enligt advokaten mår han fortfarande mycket dåligt.

– Det är ett väldigt högt skadeståndskrav som riktas mot honom, säger han.

En rad vittnen är inkallade till rättegången. Men åklagaren lutar sig också mot teknisk bevisning, såsom genomgångna mobiltelefoner och digitalboxar.

– Han övervakade och kunde styra verksamheten från distans, hävdar åklagare Henrik Rasmusson.