Salembor dömda för skott mot krog

Två Salembor som sköt mot en krog i Tumba i höstas har dömts till åtta månaders fängelse.

De åtalades först för mordförsök. Men i tingsrätten landade domen slutligen på olaga hot och vapenbrott.

Det var en lördagskväll i början av september förra året som de två berusade männen i 20-årsåldern åkte förbi en krog i Tumba. Utanför avlossade en av dem ett skott med ett illegalt salongsgevär.

Vid entrén stod två vakter och tre unga kvinnor som gått ut för att röka. Enligt tingsrätten uppstod panik efter skottlossningen. En av kvinnorna har berättat hur hon tog skydd och kröp in i lokalen.

Den man som höll i geväret har inte kunnat förklara varför han sköt mot krogen, men han hade tidigare på kvällen blivit avvisad från stället.

För rätten förklarade skytten att han inte skjutit för att skada någon. I stället beskrev han sig som en tränad skytt och att han avsiktligt sköt upp mot plåttaket för att ”det skulle låta”.

Skytten har även i tidigare polisförhör sagt att han ville ”hota och skrämmas”.

Enligt tingsrätten är det klarlagt att skottet träffade en plåtstupränna fem–sex meter från entrén där vakterna och de tre kvinnorna stod.

– Jag frånföll yrkandet om försök till mord när vi hört alla målsägande och misstänkta. Det skulle aldrig gå att styrka att de haft något sådant uppsåt, säger åklagare Ola Sandh.

Tingsrätten bedömer dock det olaga hotet som grovt. Personerna som blev beskjutna riskerade att bli träffade av en rikoschett, panik uppstod, och en av vakterna slutade efter händelsen att jobba som vakt.

Även föraren av bilen dömdes förra veckan för olaga hot.

Södertälje tingsrätt menar att det är uteslutet att föraren som stannade bilen i skottläge utanför krogen inte skulle vara medveten om vad som hände när den andre plockade fram salongsgeväret förde ned rutan och siktade mot huset.

Föraren dömdes för vapenbrott även han då polisen hittade patroner på honom.

De två Salemborna dömdes även för andra mindre brott i samma rättegång.

De ska utöver fängelsestraffet tillsammans ge brottsoffren från krogkön 10 000 kronor vardera i skadestånd.