Salemelever lappade över nazisternas klotter

Några av Salemeleverna som täckte över nazistklottret.
Några av Salemeleverna som täckte över nazistklottret.
Salem mot rasism
Några av teckningarna hade hashtag Salem mot rasism.
Salemskolans elever och lärare möttes av nazistloggor på måndagen –i väntan på sanering snyggade de till fasaderna själva.

Salem centrum och Säbyskolan klottrades ner med den nazistiska organisationen Nordfronts logga i helgen. Loggor sprayades enligt mall på fasader på ett tiotal ställen. Men nazisternas budskap fick inte vara synligt länge, när saneringen lät vänta på sig tog högstadieelever i Salemskolans särklass saken i egna händer.

– Många på skolan blev arga när de såg klottret och det diskuterades på morgonen, berättar Johanna Hellsing, som är speciallärare på Salemskolan som har lokaler i Säbyskolan.

– Alla eleverna visste inte vad loggan betydde så vi pratade om det och flera sa då att ”det här är inte okej, alla är lika mycket värda”. Det var deras egna idé att måla teckningar med antirasistiska budskap och sedan sätta upp dem över klottret.

Johanna Hellsing berättar också att många i centrum var positiva till elevernas agerande.

– Flera kom fram och frågade vad de gjorde och när de berättade så fick de beröm.

Strax innan klockan 13 på måndagen började de sätta upp teckningarna, och när de kom till den sista loggan, så kom saneringsbilen.

– När de satt upp den sista teckningen kom saneringsbilen så då fick de tar ner teckningen igen. Men de fortsatte rita sen när de kom tillbaka till skolan.

Johanna Hellsing har jobbat på skolan i sju år och berättar att det förekommit rasistiskt ”fulklotter” i Salem tidigare. Men att de sprayade mallarna var något nytt.

I väntan på sanering satte elever upp teckningar över klottret.

I väntan på sanering satte elever upp teckningar över klottret.

Läs fler nyheter:

Salembor vill att centrum blir helt nytt

Tusentals tågade mot nazism