Salemmoderat får sparken efter hora-citat

Delmon Haffo i tv-sändningen på Youtube.
Delmon Haffo i tv-sändningen på Youtube.
Delmon Haffo, 24, Salemmoderaternas framtidsnamn, får sparken. I en direktsänd webb-tv-sändning på torsdagen kallade han socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för ”hora”.

Delmon Haffo, som arbetar som digital kommunikatör på partikansliet landstingspolitikern och Moderaternas ordförande i Salem, har fått sparken uppger Dagens Nyheter.

Det var i Moderaternas direktsändning på Youtube som Delmon Haffo ombeds av en medarbetare att ställa sig framför kameran. Då kommenterade han det Twitter-bråk som uppstått efter att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på skämt ifrågasatt mäns rösträtt i USA.

– Annika Strandhäll, det var inte okej att skämta om mäns rösträtt. Dra åt helvete din hora, sa Delmon Haffo i direktsändning.

Filmen plockades snabbt ner från Youtube.

I en intervju med Dagens Nyheter tog Moderatledaren Anna Kinberg Batra avstånd ifrån sin medarbetare.

– Det är helt oacceptabelt och det tar jag kraftigt avstånd ifrån, säger hon till DN.

På torsdagen kallade Tobias Tobé, Moderaternas partisekreterare, till en pressträff:

– Vi ser väldigt allvarligt på vad som har hänt. Det här är helt oacceptabelt. Den berörda tjänstemannen har med omedelbar verkan fått lämna sin tjänst. Vi kommer också att föra samtal med de berörda medarbetarna, säger Tomas Tobé till DN.

Enligt Tomas Tobé är hans ordförandepost en fråga för de moderata medlemmarna i Salem.

Till Mitt i berättar Lennart Kalderén (M), ordförande i kommunstyrelsen i Salem, att Delmon Haffo (M), lämnar sina politiska uppdrag både lokalt i kommunen och i landstinget.

– Jag blev chockad och ledsen när jag såg detta och tar starkt avstånd från det som hänt. Vi ställer höga krav på våra förtroendevalda i Salem och jag ser mycket allvarligt på det här. Ett sådant agerande måste leda till allvarliga konsekvenser och Delmon Haffo har nu meddelat att han lämnar alla sina politiska uppdrag, säger Lennart Kalderén (M).

I ett uttalande på Facebook kommenterar Annika Strandhäll händelsen:

”Vi måste ha en god samtalston. Vi har alla ett ansvar för vilken nivå vi sätter. Det här är ett språk vi inte accepterar i klassrum, då kan vi inte heller acceptera det i politiken.”

Erika Ullberg (S), oppositionsråd i Stockholms läns landsting, menar att de märker en kultur av rå ton bland de unga på moderaternas kansli.

– Det här är inte enstaka tillfällen utan vi märker av en kultur och en rå ton framför allt unga på moderaternas kansli.

Hon tycker att den moderata gruppledaren i landstinget, Torbjörn Rosdahl, måste klargöra hur han ser på detta. Om han tycker det är tillräckligt grovt för att Haffo ska lämna sina uppdrag.

– Torbjörn Rosdahl själv måste klargöra vad han tycker om det här och det kvinnohat som blir allt tydligare i samhället, och vilken allmän samtalston anställda på deras partikansli bidrar till, säger Erika Ullberg.

Mitt i söker Delmon Haffo.

Läs mer om skandalen:

Haffo tvingas lämna alla uppdrag

Krismöte i Salem: ”Lärde känna honom som elevrådsrepresentant”

Läs mer om Salem:

Kinberg Batra tillbaka i barndomens Salem

4H-gård i Salems budget

Salem säkrar flyktingboende i företagsområde

 

 

Fakta

Lång räcka med uppdrag

Kommunfullmäktige
Ledamot
Barn- och Utbildningsnämnden
Ledamot
MUF Salem
Ordförande
Fullmäktigegruppen
Vice Gruppledare
Landstingsfullmäktige
Ledamot
Kommunstyrelse
Ledamot
Kommunstyrelsens Arbetsutskott
Ersättare
Krisledningsnämnden
Ersättare
Föreningsstyrelsen
Ordförande
Förbundsstyrelse Moderaterna Stockholms län
Suppleant

Källa: Moderaterna