Salems biograf gapar tom – trots mer film

Anneli Orre
Anneli Orre vill gärna se att fler besöker bion. – Vill man ha en bio måste man gå på bio.
Biografen Murgrönan i Salem har varit öppen sedan i höstas. Men biografen har svårt att locka folk på filmvisningarna.
– Jag tror att folks vanor måste ändras, säger Anneli Orre, verksamhetschef på fritidgsgården i Salem.

Biografen Murgrönan i Salem började under hösten 2017 att visa film mer regelbundet. Nu är det minst en filmvisning i månaden, dessutom drivs en filmskapande verksamhet. Men det har varit svårt att få in folk i verksamheterna.

– Vi på fritidsgården såg att det fanns någonting som heter filmvisning och bioskapande via landstinget. Man får hjälp och handledning i hur man startar upp en bioverksamhet eller om man vill göra sin egen film. Men det är ingen som nappat på att göra sin egen film, säger Anneli Orre.

Kring filmvisningarna har engagemanget varit något större. På fritidsgården har ungdomarna varit med och bestämt vilka filmer som ska visas under året, bland annat visas Black Panther nästa torsdag.

– Ungdomarna är engagerade och med och väljer vilka filmer som ska visas och då blir det storfilmer, vi försöker att visa dem så nära inpå en premiär som vi kan, säger Anneli Orre.

27 ungdomar som mest

Efter ett litet juluppehåll är bion igång igen. Under hösten var det inte mycket besökare, som mest var det 27 ungdomar som var och kollade.

– Jag tror att det handlar om vanor. Folk är inte vana att gå på bio i Salem. De åker till Heron City eller kollar hemma. Sen har vi haft lite dålig PR. Men vi ska försöka bli bättre och informera mer kring bion, säger verksamhetschefen.

Varför ska man gå på bio i Salem?

– Det är lättillgängligt, vi har bra kvalité, ljudet är jättebra till exempel och det är billigt, säger Anneli Orre.