Salems hyresrätter på väg att säljas ut

Om Akelius lägenheter i Salem blir bostadsrätter finns nästan inga hyresrätter i kommunen.

– Det skulle vara ett problem, säger Lennart Kalderén (M), kommunalråd.

Akelius vill bli av med sina 900 lägenheter i Salem. Om de tre bostadsrättsförening­ar som bildats lyckas köpa loss sina lägenheter står kommunen med bara ett par hundra hyresrätter kvar.

– Vi vill inte stå i vägen för att hyresgäster vill ombilda, men allmänt är det viktigt att det finns hyresrätter i kommunen, inte minst för unga, säger Lennart Kalderén.

Han tycker dock inte att bristen på kommunala lägenheter är något problem.

– Men det skulle vara ett problem om antalet hyresrätter minskade drastiskt.

Enligt lagen är en kommun skyldig att se till att det finns bostäder åt alla invånare. Det riskerar Salem att inte kunna leva upp till, menar Vänsterpartiet, som i en motion kräver att kommunen börjar diskutera med Akelius om att köpa loss lägenheter.

– Det är skrämmande att lägga så stort ansvar i händerna på ett privat bolag, säger Pia Ortiz-Venegas, gruppledare i Salem.

Men att köpa lägenheter tror inte Lennart Kalderén att kommunen har råd med.

– Det skulle krävas högvis med lånade pengar och det skulle hamna på hyrorna, säger han.

De senaste fem åren har bara 20 hyresrätter byggts i Salem och i nuläget planeras ett 20-tal nya i Rönninge. Enligt Lennart Kalderén försöker man få fram så många nya hyresrätter som möjligt. Men Vänsterpartiet vill att kommunen tar ett ännu större ansvar.

– Privata bostadsbolag är inte intresserade av att bygga hyresrätter, säger Pia Ortiz-Venegas.

Nu går bostadsrättsföreningarna och väntar på att få listor på hyresgäster och också på att få höra vad Akelius vill ha betalt. Innan dess är det svårt att veta hur det kommer att gå med ombildningen, säger Göran Engström på BRF Salem Fredriksberg.

Fakta

Lägenheter