ANNONS

Salems kommun har köpt in sig i Rönningeborg

Kommunen var med och budade på en lägenhet i brf. Rönningeborg.
Kommunen var med och budade på en lägenhet i brf. Rönningeborg.
För att lösa den akuta bostadsbristen har Salems kommun köpt in sig i seniorbostadsrättsföreningen, Rönningeborg.
ANNONS

Enligt lag är alla kommuner skyldiga att ta fram lägenheter till bostadslösa invånare och anvisade flyktingar med uppehållstillstånd. Salem, som saknar ett kommunalt bostadsbolag, har i år en budget på 20 miljoner kronor för att köpa bostadsrätter som sedan hyrs ut i andra hand till bostadslösa.

För att täcka behovet 2016 och 2017 så har kommunen totalt köpt in åtta bostadsrätter, en av dem ligger i seniorbostadsrättsförening, Rönningeborg, skriver Svenska dagbladet.

Men ordföranden i bostadsrättsföreningen ser inte positivt på köpet.

– Vi seniorer sköter allt från bibliotek och boulebanor till datorrum och konstrum. Det känns inte rätt att kommunen ska ha uthyrning i en sådan här förening, där vi dessutom har vår egen restaurang, säger Monica Kärrström, ordförande i Brf Rönningeborg, till Svd.

Göran Olsson, jurist och tidigare vd i Bostadsrätterna är kritisk till att allt flera kommuner sätter liknande köp i system för att lösa akut bostadsbrist.

– I dag kan man inte stoppa kommuner från andrahandsuthyrning i bostadsrättsföreningar. Men det går för långt när detta drabbar också seniorföreningar med stor medlemsverksamhet. Man tar bort förutsättningarna och förstör hela konceptet, säger han till Svd.

Kommunalråd Lennart Kaldrén (M) kommenterar köpet i ett pressmeddelande efter Svenska dagbladets artikel.

– Det uppstår en del situationer då vi som kommun tvingas till olika praktiska lösningar för att följa lagar och bestämmelser. Detta är ett sådant tillfälle.

Läs fler nyheter: 

ANNONS

Tullinges karta ritas om

Paradisfåglar vann rondell-tävling