Säljare rånade sin 75-årige butikskund

En 27-årig säljare i en nu nedlagd Haningebutik rånade sin 75-årige kund i hemmet – och lurade en förståndshandikappad kund på en kvarts miljon kronor.

Nu har hovrätten fastslagit domen på tre års fängelse, mot hans nekande.

I butiken där mannen jobbade kom han i kontakt med sina två brottsoffer – en förståndshandikappad person och en äldre pensionär.

Sedan säljaren tillskansat sig privata personuppgifter fick han enligt domen drygt 250 000 kronor utbetalat på kredit till den förståndshandikappades bankkonto. Därefter swishade 27-åringen över pengarna till sina egna bankkonton.

27-åringen lurade också mannen att skriva på ett kreditavtal, som han påstod var ett mobilabonnemang. Detta gjorde att säljaren kunde plocka ut sju mobiltelefoner och en dator värda sammanlagt 49 925 kronor.

Säljaren ligger också bakom ett hänsynslöst äldrerån i Haninge. Han visste att kunden, en 75-årig man, hade jaktvapen hemma. När han väl kommit in i bostaden rånade han 75-åringen på sex vapen.

– Man tror aldrig detta ska hända en själv, det tar på psyket. Jag ville komma ifrån alla laptops, läsplattor, alla 15 abonnemang som sålts på mig. Jag hade knappt råd med mat och hyra. Han (27-åringen) sa att han skulle hjälpa mig, men tvingade mig att betala 15 500 kronor för att komma ur allt. Men fakturorna fortsatte komma, säger 75-åringen till Mitt i Haninge.

Under 2014 dömdes mannen tre gånger, bland annat till fängelse i två månader för stöld. Ändå valde butiken att låta honom arbeta. Ett faktum som bolagets vd valt att inte kommentera, när Mitt i når honom.

Hovrätten har nu slagit fast tingsrättens dom, på tre års fängelse för bland annat grov stöld, rån och grovt bedrägeri.

27-åringens advokat har inte gått att nå för en kommentar. Ingen har överklagat hovrättsdomen.