ANNONS

Säljer huset och flyttar till Dalarna

Familjen Byrberg ska flytta till Mora från Hässelby.
Familjen Byrberg ska flytta till Mora från Hässelby.
Familjen bor i Hässelbyvillastad.
Familjen bor i Hässelbyvillastad.
De hoppas på ett lugnare tempo i Mora.
De hoppas på ett lugnare tempo i Mora.
Det är fortsatt skakigt på bostadsmarknaden. Priset på villor i Stockholm har sjunkit med 6 procent. Familjen Byrberg vågar ändå sälja sin villa i Hässelby.
– Jag känner mig trygg när jag vet vad jag får för det här huset, i värsta fall for vi bo hos släktingar ett tag, säger Amanda Byrberg.
ANNONS

Bostadsmarknaden i hela Sverige har varit trög det senaste halvåret, få bostäder till salu och dålig uppslutning på visningarna. Den senaste statistiken från Svensk mäklarstatistik  visar också ett rejält dipp i kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Hässelby och Vällingby. I december 2016 var slutpriset per kvadratmeter i snitt 47 466 kronor. Ett år senare, i december 2017, var slutpriset 42 424 kronor per kvadratmeter. En sänkning på över 5000 kronor per kvadrat.

De senaste tre månaderna har prisfallet på bostadsrätterna i Hässelby och Vällingby sjunkit med 2,4 procent. Men i jämförelse med till exempel Skärholmen och Farsta där priserna fallit med 10.6 procent respektive 11.8 procent så har stadsdelen klarat sig bra. Och Jeanette Redelberger, mäklare på Skandiamäklarna i Vällingby och Hässelby, märker också en skillnad på att sälja efter nyår jämfört med i höstas.

– Det kommer ju folk på visningen, men folk är väldigt återhållsamma. Det tar längre tid att sälja, säger hon.

Den första mars träder det nya amorteringskravet i kraft. Vilket innebär att amorteringskravet på nya lån skärps. På lån som är högre än 4,5 gånger bruttoinkomsten ska en procent amorteras årligen tills dess att lånet hamnar under den gränsen. Detta har gjort att vissa vill hinna köpa sin bostad innan det nya kravet införs.

– Vi har fler försäljningar nu jämfört med i höstas. Telefonen går varm och plingar hela tiden eftersom att folk vill köpa och sälja innan amorteringskravet, berättar hon.

Familjen säljer först och köper sen

De finns ingen statistik på villor på stadsdelsnivå,  men de senaste mätningarna från Svensk mäklarstatistik visar att priserna på villor i hela Stor-Stockholm har sjunkit med 6 procent.

fr v. mamma Amanda, Lova, Oskar, William, Thomas pappa , Elliott Foto: Pekka Pääkkö

Hässelbybon Amanda Byrberg och hennes familj ska sälja sin villa i Hässelby villastad och flytta till Mora. Villan har legat ute för försäljning i en vecka och även om familjen inte köpt något hus i Mora än tror det att det kommer lösa sig.

ANNONS

– Jag känner mig trygg när jag vet vad jag får för det här huset. Som tur är har vi kopplingar till Dalarna redan. Om vi inte får tag på ett hus innan vi flyttar så kan vi bo hos några släktingar så länge, säger Amanda.

”Vill komma bort från stressen”

Båda föräldrarna har fått jobb i Mora som läkare respektive på en myndighet. I Mora hoppas de på ett lugnare tempo.

– Vi har trivts jättebra i Hässelby, det är bra grannar och nära till skogen. Det är mer hela Stockholmsbiten vi vill flytta ifrån. Vi vill bo närmre naturen och komma bort från stressen i Stockholm. Vi hoppas att vi ska få mer tid över för barnen och fritiden.

Villan i Hässelby är 127 kvadratmeter och familjen hoppas på att kunna köpa ett större hus med cykelavstånd till jobbet.

– Jag tror att vi kommer ha råd med ett större hus i Mora då priserna är lägre där. Sen vore det skönt om barnen kan cykla till skolan, säger Amanda.

Fakta

Det nya amorteringskravet

Från och med den 1 mars 2018 skärps amorteringskravet på nya bolån. På lån som är högre än 4,5 gånger bruttoinkomsten ska en procent amorteras årligen tills dess att lånet hamnar under den gränsen.
Kravet gäller bara nya lån. Bankbyte utlöser inte amorteringskrav, utan villkoren styrs då av bankens kreditprövning.
Sedan tidigare gäller dessutom att bostadslån ska amorteras med två procent årligen om lånet överstiger 70 procent av bostadens marknadsvärde. Därefter sjunker amorteringen till en procent av lånet ner till 50 procent av bostadens värde.

Källa: Finansinspektionen
Fakta

Prisutvecklingen i Hässelby och Vällingby

De senaste 3 månaderna:

Antal sålda objekt: 242

Medelpriset per kvadratmeter: 42 661 kronor

Prisutveckling i procent: -2.4%

De senaste 12 månaderna:

Antal sålda objekt: 857

Medelpriset per kvadratmeter: 43 603 kronor

Prisutveckling i procent: -9.1%

Källa: Svensk mäklarstatistik
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.