ANNONS

Skepsis mot säljplaner för Vällingby centrum

Janina Gustafsson, med dottern Wilma, är skeptisk mot planerna på att sälja köpcentret.
Janina Gustafsson, med dottern Wilma, är skeptisk mot planerna på att sälja köpcentret.
Vad händer om de nya ägarna inte längre vill satsa? Och hur blir det med utvecklingen av lokalsamhället?
Beskedet om att staden överväger en försäljning av Vällingby centrum möts med skepsis och en hel del frågor när Mitt västerort frågar runt bland köpcentrets besökare.
ANNONS

Igår kunde Mitt i västerort berätta att den nya grönblå majoriteten i stadshuset tänker utreda en eventuell försäljning av Vällingby centrum till privata aktörer. För närvarande ägs köpcentret av det kommunala bostadsbolaget Svenska bostäder, vars egentliga huvuduppgift är att försörja staden med bostäder snarare än att äga köpcentrum.

Enligt fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) skulle en försäljning vara ”en naturlig del av hur vi ser på stadens ägande”, men han betonar att en förutsättning är att det blir en bra affär för skattebetalarna.

”Vad gör de med pengarna?”

Janina Gustafsson, som Mitt i träffar i köpcentret, är tveksam.

– Köpcentret är säkert värt mycket pengar, men frågan är vad Svenska bostäder i så fall gör med de pengarna. Kommer det att bli förbättringar på något sätt för området i övrigt? Och så vill jag först veta vad den nya ägaren ska göra med centret. Jag har inte hela bilden men är lite skeptisk, säger hon.

– Det kan vara bra att det finns kvar ett kommunalt ägande, säger Jonas Enström. Foto: Anders Göransson

En annan besökare, Jonas Enström, har onda aningar kring en eventuell försäljning.

– Jag tror att det är en dåligt idé. Man har sett så många centrum som tagits av stora riskkapitalbolag, och deras intresse av att utveckla lokalsamhället är nog begränsat. Det kan vara bra att det finns kvar ett kommunalt ägande, tror jag.

Margareta Hägerström och maken Per Finström gillar Vällingby centrum som det är. Foto: Anders Göransson

Margareta Hägerström och maken Per Finström är inte riktigt överens sinsemellan.

ANNONS

– Om man hittar en stabil ägare som vill fortsätta att hålla centret vid liv så fall kan man mycket väl sälja. Men man har ju sett andra centrum där ägaren backar ur och som sedan sjangserar. Om det ska säljas ska det vara till någon med ekonomiska muskler och bra referenser, säger Per.

Margareta är mer skeptisk.

– Jag tycker att det är ett jättetrevligt centrum idag och förstår inte man ska ändra något. Jag är skeptisk. Det viktigaste är att butikerna är kvar.

Kritisk opposition

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) är kritisk och säger att stockholmarna har dåliga erfarenheter av när de borgerliga säljer ut fastigheter och centrumanläggningar.

– De vill sälja till varje pris och har inte sett till att köparen är professionell och verkligen vill satsa och utveckla till ett attraktivt centrum som fungerar både för handlarna och kunderna, säger han.

Moderaternas starke man i Vällingby, stadsdelsnämndens ordförande Bo Arkelsten, tycker att det är bra att frågan om en försäljning utreds, men är försiktig med att dra slutsatser nu.

– Det som ska göras nu är en konsekvensbeskrivning och det tycker jag är bra. Sedan får man se vad den ger och om det blir någon fortsättning. Det går inte att säga någonting om det idag.