”Det säljs droger och vapen här inne”

Många rapporterar om oroligheter i Huvudsta Centrum.
Många rapporterar om oroligheter i Huvudsta Centrum.
När Mitt i besökte Huvudsta centrum var det fortfarande lugnt.
När Mitt i besökte Huvudsta centrum var det fortfarande lugnt.
De flesta satt på caféet eller handlade i matbutiken.
De flesta satt på caféet eller handlade i matbutiken.
"Några följer efter personer som tagit ut pengar i automaten", säger en butiksinnehavare.
"Några följer efter personer som tagit ut pengar i automaten", säger en butiksinnehavare.
Efter flera rapporter om oroligheter i Huvudsta Centrum åkte Mitt i dit för att prata med besökare och butiksinnehavare.
– Vi ser vad som händer. Det säljs droger och vapen helt öppet, säger en som jobbar i centrumet.

Mitt i har fått flera tips om trakasserande ungdomsgäng och kriminell verksamhet i Huvudsta Centrum. Flera personer har till exempel fått burkar kastade i huvudet av ungdomsgäng som håller till i det lilla köpcentret.

När Mitt i besöker Huvudsta Centrum är det dock lugnt. Det är lunchtid och de flesta besökarna håller till på caféet och i matbutiken. Många är pensionärer. Endast ett fåtal ungdomar syns till.

– Det är inte stökigt. Jag går hit varje dag, men har inte märkt någonting, säger en äldre man som vilar sig på en av bänkarna.

”Vapen och droger göms i blomkrukorna och på andra ställen”, säger en som arbetar i köpcentret.

Men flera som jobbar i köpcentrets butiker har en annan bild.

– Det är ett gäng här som inte är så roliga att ha att göra med. De kommer hit runt klockan tre på eftermiddagen oftast. De stör inte oss, men vi ser vad som händer. Det säljs droger och vapen öppet som göms i blomkrukorna och på andra ställen i fastigheten. Några följer efter personer som tagit ut pengar i automaten, säger en butiksinnehavare, som vill vara anonym.

Det är inte bara ungdomar som sysslar med kriminalitet i köpcentret.

– Det är olika åldersgrupper. En hierarki. Ledarna är lite äldre, i 40-årsåldern kanske. Sedan går det neråt i ålder. De som härjar mest här inne är mellan 13 och 18 år, säger en av handlarna.

Ett butiksbiträde säger att hon flera gånger hört skrik och bråk från köpcentrets torg.

– Det har skett mer och mer saker med tiden. De har blivit osams här utanför butiken och skrikit på varandra. En gång kom det poliser för att de hade bråkat och slagits, berättar butiksbiträdet.

Den anonyme butiksinnehavaren säger att polisens närvaro har ökat den sista tiden.

– Det är lite mera övervakning nu och polisen hör av sig ganska ofta. Polisen finns här inne i köpcentret oftare än förut också. Jag kan inte påstå att antalet centrumbesökare minskat på grund av oroligheterna, men det är många som frågar om det.