Min lokala hjälte

Säljstart för lyxradhus

I området Åby ängar kommer såväl bostadsrätter och hyresrätter att byggas i flerfamiljshus och radhus.
I området Åby ängar kommer såväl bostadsrätter och hyresrätter att byggas i flerfamiljshus och radhus.
Just nu växer områdets första hus fram.
Just nu växer områdets första hus fram.
Stadsradhusen i Åby ängar ska bli ett unikt inslag i Vallentunas stadsbild.

Redan innan säljstart är tre av de 19 lyxiga stadsradhusen som ska byggas i Åby ängar sålda.

Någon gång nästa höst kommer de 19 stadsradhusen i den nya centrala stadsdelen Åby ängar att vara färdiga för inflyttning.

I slutet av augusti börjad den allmänna försäljningen av dem men redan nu har tre så kallade vip-kunder slagit till när försäljningen smygstartade nu under sommaren.

– Det är både barnfamiljer och en familj där barnen är utflyttade som köpt. Så det är en blandad målgrupp, vilket är väldigt bra, säger Josefine Simonsson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Enligt henne kommer de 19 radhusen att bli ett nytt inslag i Vallentunas stadsbild. Radhusen har en tydlig stadsprägel. De största husen har tre våningar och i stället för en egen trädgård finns en stor takterrass.

– Det finns inga andra hus i Vallentuna som ser ut på det här sättet och det tror jag att folk uppskattar. De är verkligen stadsradhus, säger Josefine Simonsson.

Radhusen kommer att kunna ha upp till fem sovrum, vilket enligt henne är ovanligt när det gäller just radhus.

– Det ger möjlighet åt den riktigt stora barnfamiljen att bo här, säger hon.

Till husen hör en liten terrass i markplan, ett litet trädgårdsland och den stora takterrassen.

Husen ska byggas i en U-form runt en gemensam innergård med gräsmatta.

Säljargumentet är att man här ska kunna leva enkelt och bekvämt, nära kommunikationer i ett hus där man varken behöver bekymra sig för renovering eller trädgårdsskötsel.

Men det enkla livet kan bli förhållandevis dyrt. Radhusen upplåts som bostadsrätter. Priset ligger på mellan fyra och fem miljoner kronor beroende på storlek. Därtill kommer avgift till föreningen på cirka 4000 kronor per månad och driftskostnad på cirka 1000 kronor.

Enligt en bolånekalkyl hos SBAB skulle månadskostnaden med dagens ränta landa på cirka 15 000 kronor, inklusive föreningsavgift och driftskostnad. Detta om man lånar 85 procent av köpesumman.

Skulle räntan gå upp med ett per procentenheter är man uppe i en månadskostnad på över 20 000 kronor.