Salladsplockning hett feriejobb

I minst 50 år har Ullgrens handelsträdgård erbjudit sommarjobb. Mellan 20 och 25 ungdomar jobbar här varje sommar.
I minst 50 år har Ullgrens handelsträdgård erbjudit sommarjobb. Mellan 20 och 25 ungdomar jobbar här varje sommar.
Många sommarlovslediga skolungdomar vill ha extra klirr i kassan genom ett sommarjobb.

Men konkurrensen om de få jobben är stenhård.

När sommarlovet inleds börjar också 42 gymnasieungdomar arbeta med barn– och äldreomsorg, vaktmästarsysslor och administration i Vallentuna kommuns regi. En populär sommarsyssla. 118 Vallentunabor som hade gått ut första och andra året i gymnasiet sökte sommarjobb hos kommunen i år. Ytterligare 13 personer som inte var behöriga sökte.

– Totalt sökte 131 personer. De som inte är behöriga är ofta ungdomar skrivna i grannkommunerna, säger Anne Wallin, arbetsmarknadskonsult på Vallentuna kommun.

Men trots att ansökningsbreven, enligt Anne Wallin, höll en hög kvalitet var turen den viktigaste bundsförvanten för att få ett kommunalt sommarjobb. De eftertraktade jobben lottades ut. Anne Wallin skulle gärna se att kommunen erbjöd fler sommarjobb.

Även andra sommararbetsgivare håller med om att det är rusning till sommarjobben. Arbetsförmedlingen bekräftar den bilden.

– Det är stor konkurrens om de jobben, där arbetena inte kräver erfarenhet, säger Sara Siljemo, ungdomshandläggare på arbetsförmedlingen i Vallentuna.

På Vallentuna kyrkogård är det många som söker de cirka 10 jobb som erbjuds varje år. Hit kommer sommarjobbarna tillbaka år efter år.

Likadant på Ullgrens handelsträdgård, där var listan med årets sommarjobbare fylld tidigt i våras. Där har hundratals Vallentunaungdomar sommarjobbat med salladsplockning under dryga 50 år. Bröderna Sammy och Jimmy Ullgren har vuxit upp med sommararbetare runt knuten. Det händer att de stöter på gamla sommarjobbare. Då som vuxna kvinnor eller män med flint och begynnande kulmage. För dem är sommarsäsongen årets höjdpunkt.

– Det är roligt för oss också. Ungdomarna tycker om att jobba. Det var inte bättre förr som vår mamma brukar säga, säger Sammy Ullgren som tillsammans med sin bror Jimmy Ullgren driver handelsträdgården.

Fakta

Sommarjobb

Vallentuna kommun erbjuder i år 42 ungdomar sommarjobb. Lönen är 70 kronor i timmen plus semesterersättning.

I Upplands Väsby erbjuds 150 jobb och i Österåker 120 jobb. Där varierar timlönen mellan 60 och 80 kronor i timmen.

Källa: Fackförbundet Kommunal