ANNONS

Sällsynt fågel från Sibirien har skådats i Täby

Tallbit, har synts i Täby.
Den sällsynta fågelarten tallbit har skådats i Täby, i Hagby ekopark.
Den i Sverige sällsynta fågelarten tallbit har setts till på flera platser i norrort, bland annat i Hagby ekopark i Täby. Där har man sett den sitta på rönnarna och mumsat bär. Just rönnbär är fågelns favoritmat.
ANNONS

– Ja, rönnbär är deras favoritmat och vid Bögs gård finns en speciell rönn som tydligen har extra goda bär, för dit återvänder de gång på gång, säger Steve Dahlfors.

Tallbit håller till i Sibirien

Tallbit håller normalt till i Sibirien, och även i norra Finland, berättar Steve Dahlfors.

– Ofta kommer några enstaka till Sverige på vintern, men inte alls en sådan invasion som nu. Eller invasion – de är fortfarande svåra att få syn på, men jämfört med vanliga vintrar är de väldigt många i år.

Skådats i Hagby ekopark

Steve Dahlfors berättar att det verkar vara två flockar som har hittat till Sollentuna. Fågeln har även skådats i Hagby ekopark i Täby.

– Ungefär vart femte eller vart sjätte år kommer de hit i större antal från öst. Det är väl när de är många där och maten tryter. Då drar de sig hitåt mot sydväst, och redan nu verkar de vara på väg ner mot kontinenten. Jag har sett rapporter om tallbit nere i södra Sverige, säger han.

Gillar att knapra rönnbär

Tallbitens hona är orangegul, inte röd som hanen. Men både herrar och damer gillar att knapra i sig rönnbär. Foto: Steve Dahlfors

Talbitshanen är röd medan honan är mer orangegul. Här kan du läsa mer om tallbit, och här kan du se var i landet tallbit har rapporterats under de senaste sju dygnen.