ANNONS

Sällsynt skalbagge har upptäckts

Per Collinder och stockarna med baggar i som ska flyttas.
Per Collinder och stockarna med baggar i som ska flyttas.
En utrotningshotad skalbagge och fridlyst blomma har hittats i Hjulsta i samband med bygget av förbifarten.
ANNONS

För att trafikplats Hjulsta ska kunna byggas måste en hel del träd avverkas i området. Några gamla tallar har visat spår av den sällsynta Reliktbocken och nu ska stammarna göra nytta som veddepåer i Igelbäckens naturreservat.

– När baggarna sedan kläcks i juni, så kommer de förhoppningsvis att hitta andra bra tallstammar att para sig på och lägga ägg i. Det är själva grundidén med det här, säger ekologen, Per Collinder.

Skalbaggen som tillhör släktet långhorningar har funnits i Sverige under lång tid. Den är 10-15 mm lång med en smal och cylindrisk kropp. Vid midsommar kläcks äggen som lagts i barken och de färdiga baggarna kommer ut och springer omkring på tallstammarna. Genom att sitta under en barkflaga och slå ryggen mot den, alstrar reliktbocken ett smattrande ljud. Baggen är sällsynt och står på rödlistan, för utrotningshotade arter.

Förutom reliktbock har man även hittat den fridlysta Backsippan på den avverkade kullen. Och nu när plantan och blommorna syns på våren ska den flyttas till annan plats.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.