Sällsynta kållarven angriper rapsfälten

Förra året var skörden på topp. I år har kålmalen tagit en stor del av rapsskörden. Inget att gnälla över, tycker Emil Jansson och Gunnar Jansson på Snåttsta gård. Omväxlingarna är litet av tjusningen med bondeyrket, tycker Emil Jansson.
Förra året var skörden på topp. I år har kålmalen tagit en stor del av rapsskörden. Inget att gnälla över, tycker Emil Jansson och Gunnar Jansson på Snåttsta gård. Omväxlingarna är litet av tjusningen med bondeyrket, tycker Emil Jansson.
En ovanlig gäst ställer till det för bönder i Vallentuna som odlar raps. Den lilla kålmalen från Svarta havstrakten kan omintetgöra skördar för tusentals kronor per hektar.

– Det är ett spel att vara bonde, säger Gunnar Jansson, Snåttsta gård.

Trots det häftiga regnet i slutet på förra veckan kan man bara konstatera en sak. Sommaren 2013 har varit torr och varm. Toppen för semesterfirare på stranden. Men inte lika toppen för bönderna. I hela Sverige väntas en skörd strax under Statistiska centralbyråns femårssnitt. Men i Mälardalen ser skörden sämre ut än i övriga landet.

– Det blir väl 50–60 procent av normalskörd hos oss. Om vi får ut 6 ton per hektar normalt kanske vi får 4 ton i år, säger Gunnar Jansson, en av tre lantbrukare som tillsammans driver Snåttsta gård i Markim.

Som om inte det vore nog har en ovanlig gäst fått fäste på rapsen. Fjärilen kålmal har med sina larver och puppor på vissa håll i Mälardalen förstört hela rapsfält.

– Den har blåst hit med sydostliga vindar från Baltikum, Finland och Ryssland och etablerat sig i kålväxter, säger Anders Karlsson, Jordbruksverkets växtskyddcentral i Uppsala.

Kålmalen är ovanlig i Sverige. Senast rapsen utsattes för ett större angrepp var 1995, dessförinnan 1958, enligt Anders Karlsson.

Eftersom den är så ovanlig är den svår att bekämpa. Det går – men det är både kostsamt och tidskrävande, eftersom kålmalens livscykel är så snabb att flera generationer tar sig från larv, puppa till fjäril på en växtsäsong.

Även hobbyodlare kan märka av kålmalen i form av angrepp på kålväxter som vitkål, blomkål, ruccola och broccoli.

I Vallentuna har ett flertal rapsodlare drabbats. Vårrapsen, som den här tiden på året ska bära gröna, spänstiga fröskidor är nu svarta och vissna.

Även Johan Lindgren på Backa gård i Kårsta har drabbats. Men enligt honom kommer det inte märkas i form av brist på rapsolja eller margarin.

– Det är världsskörden som avgör. Sverige är en sådan liten promille av den, säger han.

Enligt Växtskyddcentralen förlorar en lantbrukare runt 8 000 kronor per hektar förstörd rapsskörd, en beräkning som Gunnar Jansson och sonen Emil Jansson på Snåttsta gård tror stämmer ganska bra.

Men det är ingen idé att hänga läpp över det, tycker de. Det kommer ett nytt år med nya möjligheter och utmaningar. Kålmalen kan i alla fall inte övervintra i Sverige.

– Att vara bonde är som att vara ute på aktiemarknaden. Det är ett spel, säger Gunnar Jansson.

Fakta

Bondepraktikan

Maj våt och kall – fyller bondens lador all. Så står det i Bondepraktikan om maj. Årets torra maj förutspådde, precis som den gamla folkboken från 1500-talet, en dålig skörd.

Bondepraktikan innehåller råd och tips till bönder och väderleksspådomar. Vissa av dem har på senare tid visat sig ha vetenskaplig grund.

Källa: SMHI, Bondepraktikan