Salming sörjer Hovet: ”Blir sämre för många”

Börje Salming spelar på hemmaplan.
Börje Salming minns när han som 21-åring mötte Kanada på Hovet.
Hockeylegendaren Börje Salming sörjer att Hovet ska rivas.
– Tråkigt! Jag har många fina minnen därifrån. Jag tror det blir sämre för många aktörer, säger han.

När Lokaltidningen Mitt i når Börje Salming, 66, på telefon på torsdagen för att höra vad han tycker om att den klassiska isstadion ska rivas får han leta efter orden.

– Det var fan… det hade jag inte hört.

Mötte Kanadas NHL-stjärnor

Han minns hur han i september 1972 – som 21-åring – drog på sig Tre Kronors tröja för två matcher på Hovet mot Kanada. Kanadas lag som var fyllt av NHL-stjärnor var mitt uppe i Summit series – en klassisk matchserie mot Sovjet. På väg till bortamatcherna stannade laget till för att möta Sverige.

– Det var häftigt att möta så grymma hockeyspelare, det var ju gräddan av den kanadensiska hockeyn. Det var första gången vi spelade mot sådant motstånd. Jag tror vi förlorade första matchen (1-4) men spelade oavgjort i den andra (4-4). Det var jävligt spännande och bra gjort av oss.

”Finns ju så lite hockeyhallar”

Han tycker att det är ledsamt att arenan försvinner.

– Det är tråkigt att ta ner den. Det finns ju så lite hockeyhallar. Det blir sämre för många, många aktörer. Man måste egentligen ha en ny hall om det ska bli bra. Hovet är ju en grymt bra hall för lag som inte drar 20000 åskådare varje match. Har man fem-, sex-, sjutusen åskådare så blir ju Globen för stor.

Härliga konsertminnen

Börje Salming har även upplevt oförglömliga konserter på Hovet. Han minns särskilt en spelning ”någon gång på 90-talet”.

– Det var en ljushårig tjej från England som jag har glömt namnet på. Hon stod barfota på scenen och sjöng. Det var så jävla bra att jag bör började grina.