S-salva mot Gerdau efter skottlossningen

En man sköt i luften vid en poliskontroll i Fisksätra i onsdags
En man sköt i luften vid en poliskontroll i Fisksätra i onsdags
Oppositionsrådet i Nacka, Khashayar Farmanbar (S), lägger en del av skulden för onsdagens skottlossning i Fisksätra på kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M).
Mats Gerdau anlägger moteld:
– Han tar i med kanoner och är onyanserad. Han vill mucka gräl.

Onsdagens skottlossning i Fisksätra, då en man sköt i luften vid en poliskontroll, har fått ett politiskt efterspel.

Oppositionsrådet i Nacka, Khashayar Farmanbar, lägger en del av skulden för skottlossningen på kommunstyrelsens ordförande, Mats Gerdau (M).

Under Mats Gerdaus styre har enligt Farmanbar finansieringen till kommunens ungdomsråd och trygghetsråd tagits bort, vidare har ingen samordnare mot våldsbejakande extremism tillsatts, och inga fältassistenter har införts.

27 kronor

Allt för att Gerdau enligt Farmanbar vill minska på skattetrycket för kommuninvånarna, i det här fallet med en ”kaffekopp” i månaden, 27 kronor per invånare.

– Det påverkar negativt, då flyttar skottlossningen till Fisksätra, säger Khashayar Farmanbar.

Farmanbar säger att det måste finnas poliser men han lägger en stor del av skulden på Mats Gerdau.

– Det är jättebra med fler poliser men det är bra att sopa framför egen dörr.

Mats Gerdau anlägger moteld:

– Han tar i med kanoner och är onyanserad, säger Gerdau om Farmanbars salva.

”Fler brott”

Gerdau säger att han för sin del tycker att det är för mycket brott i Nacka, en brottslighet som ökar inte bara i Fisksätra utan också i resten av kommunen.

Han nämner rånet mot guldbutiken i Saltsjöbaden i början av veckan som han ser som ”jätteallvarligt”.

”Han vill mucka gräl”

Gerdau säger att han inte vet vad oppositionsrådet avser när han pratar om ungdomsrådet. Trygghetsrådet däremot finns kvar, i dag som lokala organisationer.

– Han vill mucka gräl, säger Gerdau.

Pekar på åtgärder

Gerdau säger att han har varit med och sett till att ge alla nämnder i kommunen uppdrag att se över belysningen på allmänna platser, som idrottsplatser, likaså att det ska finnas övervakningskameror och väktare där det går, samt att det upparbetas kontakter med fastighetsägare.

Dessutom:

– I år har vi satsat på Polarna istället för fältassistenter. Det kan man säkerligen satsa mer på, säger Gerdau, och tillägger:

– Men det stora är att vi behöver fler poliser.

Khashayar Farmanbar kontrar:

– Polarna är jättebra. Men det är direkt okunnigt att likställa det med fältassistenter som är utbildade socialarbetare med myndighetsansvar att samverka mellan skola och socialtjänst .

Informerad

Efter onsdagens skottlossning i Fisksätra fick Mats Gerdau information av kommunens säkerhetsansvariga som i sin tur blivit informerad av polisen om händelsen.

– Polisen gav beskedet att vi inte behövde hålla skolbarn inomhus. Hypotetiskt kunde man ha bedömt att allmänheten skulle hålla sig inomhus, säger Gerdau.

En sak är de båda toppolitikerna i Nacka ense om: Fisksätra behöver en egen närpolis. Statsminister Stefan Löfvén har flaggat för 10 000 nya poliser i landet till 2024.

– Absolut. För första gången på länge finns förutsättning, det är helt oacceptabelt att det inte finns en närpolis i Fisksätra, säger Khashayar Farmanbar.

”Vi behöver poliser runt om i Nacka, inte bara i Fisksätra”

Mats Gerdau:

– Vi kan inte vänta till 2024. Vi behöver poliser runt om i Nacka, inte bara i Fisksätra. Alla delar ska vara trygga, vi får inte lämna andra områden fritt.

Såväl skottlossningen i Fisksätra som rånet mot guldbutiken i Saltsjöbaden är ouppklarat enligt Stockholmspolisens presstjänst.