ANNONS

Samban lockar till tjejfotboll

Nevin Gergious leder Sambafotbollen i Norsborg.
Nevin Gergious leder Sambafotbollen i Norsborg.
De rytmiska tonerna från konstgräsplanen vid Musikhuset drar många nyfikna blickar till sig. Men det är bollen som står i fokus när tjejerna i Norsborg samlas för att spela sambafotboll.
ANNONS

– Här, passa mig! ropar en av tjejerna på planen och möts av glada tillrop när hon kickar in fotbollen i målet.

Det är fjärde året som Samba Football Adacemy anordnar gratis träning för tjejer i åldrarna 7-17 år i Norsborg. Till Kärsby sporhall får deltagarna komma och gå som de vill för att spela fotboll under kravlösa förhållanden.

– Vi lär ut brasiliansk fotboll och dess värderingar. Det är allt från lek till att lära dem finta och vi hämtar mycket från Ronaldo och Marta, berättar ledaren Nevin Gergius.

En av spelarna på planen berättar att hon främst kommer hit för att det är rolig fotboll – och att det finns bra ledare som stöttar.

Visst händer det att en del killar lockas till ståhejet och ber om att få vara med, men Nevin Gergius poängterar att det är viktigt att tjejerna får sin egen speltid.

– Visst gör det lite ont i hjärtat men killarna har lättare att ta för sig medan tjejerna observerar. Vi har sett att det här gett resultat och att de blir modiga och vi vill hjälpa dem att hitta något de brinner för, säger Nevin Gergious.

Hon tror att mycket handlar om att få en första kontakt med idrotten och möjlighet att prova på gratis.

Botkyrka kommun stöttar satsningen som har som mål att locka fler tjejer till fotbollen. Kommunens medborgarundersökning för 2015 visade att drygt 35 procent av deltagarna i idrottsföreningarna var kvinnor. Målet är 40-60 procent och kommunen vill bland annat förbättra siffrorna genom att prioritera rörliga bidrag för organiserad spontanidrott till verksamheter som riktar sig mot flickor.

Erik Johansson som grundade Samba Football Adacemy menar att satsningen har gett resultat.

ANNONS

– Vi har lockat fler tjejer och kvinnliga ledare som agerar bra förebilder. Förra året bidrog ”samban” till att ett 30-tal tjejer gick vidare till Norsborg FF, berättar Erik Johansson.

När vädret tillåter kommer fotbollen att hållas på den lilla konstgräsplanen utanför Musikens hus.

– Det är många som går förbi där så det är bra, vi vill visa att vi finns där och alla är välkomna. Sedan kör vi i gång med öppna pass i Fittja för både tjejer och killar den 23 april. Det har lockat upp mot 100 deltagare tidigare! säger Erik Johansson.

Fakta

Så går det till

Tjejer mellan 7 och 17 år är välkomna att delta i sambafotbollen varje måndag klockan klockan 16-18 fram till sommarlovet.

Träningarna hålls i Kärsby sporthall eller konstgräsplanen vid musikhuset om vädret tillåter.

Den 23 april och varje lördag därefter hålls öppna pass på Fittja bollplan klockan 19-22 där tjejer och killar i åldrarna 7-17 får spela brasiliansk fotboll.

Ungdomar i 13-17 årsåldern spelar hela perioden och den första timmen är vigd åt de yngre.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.